Gün boyu yedikleriniz, bedelerinize güç sağlamak için çok büyük bir rol üstlenir. Bu nedenle doğru yiyecekleri seçmek ihtiyacınız olan enerjiye bütün gün sahip olmanızı beraberinde getirecektir.
İşte en iyi enerji veren 10 yiyecek:

1. Yulaf: Yulaf; kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından zengin bir besindir. Aynı zamanda enerji seviyesini yükselten B vitaminleri içeren yulaf içeriğinde bulunan magnezyum sayesinde, yediğimiz gıdaları enerjiye çevirmek konusunda temel bir görev üstlenir. Beslenmenizdeki kalsiyum eksikliği, kendinizi gün içerisinde enerjisiz hissetmenize sebep olabilir. Yulafın aynı zamanda glisemik indeksi düşük olduğundan, bedeninize sabit miktarda enerji sağlar.

2. Sert Kabuklu Yemişler: İyi yağların yanı sıra, protein, vitamin ve minerallerle dolu olan sert kabuklu yemişler, enerjiniz azaldığında tüketebileceğiniz atıştırmalıklar arasındadır. Badem, enerji artıran mineraller olan magnezyum ve kalsiyum içerir. Ceviz, potasyum, çinko ve enerji verici demir açısından zengindir. Yer fıstığı, B6 vitamininin iyi bir kaynağıdır. B6 vitamini, gıdaların içindeki protein ile karbonhidratları, bedenin kullanmasına ve depolamasına yardımcı olur. Sert kabuklu yemişleri yerken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, porsiyonları abartmamaktır. Çünkü sert kabuklu yemişler yüksek miktarda yağ ve kalori bulundurduğundan kilo almamak için küçük bir avuç ya da iki yemek kaşığı ideal bir porsiyon olacaktır.


3. Meyveler: Bol miktarda C vitamini, antioksidanlar ve lif içeren meyveler, enerjiyi artırır. C vitamini, vücudun yağ yakarak enerji elde etmesine yardımcı olan bir molekül olan karnitinin üretilmesi için çok önemli bir vitamindir. C vitamini eksikliği sizi yalnızca halsizleştirmekle kalmaz, aynı zamanda vücudun yakmadığı yağı kaslarda depolamasına neden olur. Portakalda ve diğer turunçgillerde bol miktarda C vitamini bulunur. Muz da aynı şekilde ideal bir seçimdir: Vücudun tercih edilen enerji kaynaklarından biri olan karbonhidratın zengin bir kaynağıdır. Muz aynı zamanda, vücudun büyümesi ve bakımı için temel nitelikte olan potasyum elementi açısından zengindir.

4. Sebzeler: Enerji için önemli bir mineral olan 'demir'den bol miktarda içeren brokoli ve ıspanak, pırasa ve Brüksel lahanası gibi gıdalar enerji artırmak için çok faydalarıdır. Ayrıca sebzeler, vücudunuzun ihtiyacı olan temel vitamin ve mineralleri verir. Tatlı patates de, yüksek karbonhidrat ve enerji için hayati öneme sahip olan A ve C vitamini içeriği ile iyi bir seçim olacaktır.

5. Tam Tahıllar: Beyaz pirinç, ekmek ve makarna yerine tam tahıllı türlerini tüketmek, kan şekeri seviyelerinizi dengede tutmanızda size yardımcı olacaktır. İşlenmiş karbonhidratlar, çok az miktarda lif içerir ve ağır bir şekilde işlem görmüştür. İşlenmemiş olan karbonhidratlar ise lif açısından zengindir. Bu lif oranı da karbonhidrattan şekerin açığa çıkma süresini yavaşlatır. Yüksek oranda lif içeren gıdalar, kan şekerinde ve enerji seviyelerinde ani yükselme ve düşmeler olmasına neden olmaz. Lif aynı zamanda midede genişleyerek daha uzun bir süre boyunca daha tok hissetmeyi sağlar. Esmer pirinç ve tam buğday ekmeği, iyi birer Pantotenik asit (daha iyi bilinen adıyla B5 vitamini) kaynağıdır. Bu vitamin, gıdalardan enerji veren besleyici maddeler elde etmeyi sağlar.

6. Balık: Balık, çok iyi bir protein ile çok çeşitli vitamin ve minerallerin kaynağıdır. Somon, uskumru, alabalık, taze ton balığı ve sardalya gibi yağlı balıklar, gıdaları enerjiye dönüştürmek için önemli vitaminler olan B6, Niyasin (B3) ve B12 vitaminleri açısından zengin bir besindir. Balık aynı zamanda, magnezyum açısından da zengindir. Bununla birlikte yağlı balıklar kalp için faydalı olan omega-3 gibi sağlıklı bir yağı içerir.


7. Yağsız kırmızı et: Kırmızı et kimi zaman kötü olarak nitelendirilse de yağsız kırmızı et, vücudun enerji için hayati bir öneme sahip olan protein ve demir gibi eksikliklerini gidermeye yardımcı olabilmektedir. Düşük demir seviyeleri, ana semptomları yorgunluk, rehavet ve genel bir enerji eksikliği olan demir eksikliği anemisine neden olabilmektedir. Et aynı zamanda, B12 vitamininin ana kaynaklarından biridir.

8. Fasulye ve mercimek: Fasulye ve mercimek, enerjiyi yavaş bir şekilde açığa çıkarır. Yüksek miktarda lif içerdiğinden daha istikrarlı bir şekilde enerji verir. Barbunya, mercimek ve fırında pişirilen kuru fasulye, enerji seviyelerini sabit tutmak için gerekli olan demirden yüksek miktarda içerir.

9. Yumurta: Yumurta, ihtiyacınız olan proteini tek başına sağlayan nadir yiyeceklerdendir. Yumurta, içinde bulundurduğu 9 temel amino asitle yeni kas dokuları oluşturmak ve hasar gören dokuları onarmak için hayati bir önem taşır. Zengin bir protein kaynağı olan yumurta, enerji artırmak için mükemmeldir. Enerjinin daha yavaş bir şekilde açığa çıkmasını sağladığı için size daha uzun bir süre boyunca, tok hissettirir.

10. Sarımsak: Kokusu nedeniyle pek tercih edilmeyen sarımsak, faydaları yüzyıllardır bilinen bir yiyecektir. Bu güçlü bitki, yorgunluğun azalmasına ve enerji seviyesinin yükselmesine yardımcı olur. Ayrıca kalp sağlığı ve kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesi ile ilişkilendirilmektedir.