Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Serdar Akgün yaptığı açıklamada, kalp - damar hastalıklarının bir dizi rahatsızlığı barındıran ve en sık ölüme yol açan büyük bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Kalp krizleri, hipertansiyon, bacak atardamarındaki tıkanma, çocukluk çağında geçirilen kalp rahatsızlığı veya doğuştan kalp - damar hastalıklarının toplum tarafından bilindiğini ancak bu konuda önlem alınmadığını belirten Akgün, şunları kaydetti:

"Damar sertliği olarak bilinen atardamar hastalığı, temiz kan taşıyan damarların tıkanmasına neden olur. Tıkanmayla ortaya çıkan kalp krizi sonrası felçler dünyada ve ülkemizde en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıktır. Risk faktörü olan şeker hastalığı da tabloya eklendiğinde kalp damar hastalığı ön plana çıkmaktadır. Türkiye'de genelinde 2000 yılı için hesaplanan 430 bin 459 ölümün 305 bin 467'si yani yüzde 71'i kronik hastalıklar nedeniyledir. Bu ölümlerden 205 bin 457'si yani yüzde 47,73'ü kalp - damar hastalıklarından kaynaklanmaktadır."

Akgün, kalp - damar hastalıklarından ölümlerin dünyada yüzde 30 dolayında olduğunu dile getirdi.

"KADINLARDAKİ ÖLÜM HIZI ARTACAK"

Akgün, 2020'ye kadar kalp - damar hastalıklarından kaynaklanan ölümlerde yüzde 75 artış olacağına dikkati çekerek, Sağlık Bakanlığının 2008'de yürürlüğe koyduğu Kalp ve Damar Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı'nın çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.

Özellikle kadınlardaki ölüm hızının artmasının beklendiğini aktaran Akgün, "Kalp - damar hastalıklarında, düşük sosyo - ekonomik düzey, fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme, şişmanlık ve tütün kullanımı önlenebilir risk grubundadır. Kadınların bu bölüme daha yatkın olduğu ve önlem alınmadığı tespit edilmiştir" diye konuştu.

Hastalıklar ve ölümlerin önlenmesinin temel hedef olduğuna işaret eden Akgün, şunları kaydetti:

"Sigaradan uzak durulması, fiziksel aktivitenin artırılması, obezite ve metabolik sendromla mücadele edilerek ülkemizde önümüzdeki 10 sene içinde gerçekleşecek kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümleri kabaca yarı yarıya düşürme şansı bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığının başlattığı programla olumlu sonuçlar elde edildi."

Akgün, özellikle kadınlara yönelik farkındalık ve eğitim çalışmalarının yoğunlaştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.