Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İzzet Şahin, dünyada yaklaşık 15 bin kan emici böcek olduğunu açıkladı.

'HASTALIĞI İNSANLARA TAŞIYAN SİVRİSİNEK'

Şahin, her kan emici böceğin hastalık taşımadığını belirterek, "Ancak bunların çok önemli bir kısmı virüs hastalıkları, bakteriyel hastalıklar, riketsiyal hastalıklar (Hücre içinde yaşayan mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklar), protozoon (tek hücreli canlı) kaynaklı dediğimiz sıtma gibi hastalıkları, hatta solucan hastalıklarını taşıyorlar. İnsanlarda görülen fil hastalığı var. Ayaklarda, yerleştiği yerlerde büyümeye neden oluyor. Düşünün bunu yapan bir solucan, hastalığı insanlara taşıyan da sivrisinekler." dedi.

'BAZI BÖCEKLER DURGUN SUDA YAŞIYOR'

Böceklerle kimyasal ya da biyolojik mücadelenin yanı sıra mekanik mücadele de yapılabileceğini vurgulayan Şahin, "Bazı böcekler durgun sularda ürüyorlar. Su seviyesini artırarak, azaltarak ya da direne ederek bunlarla mücadele edilebilir. Bazı böceklerin gelişme ve üreme dönemlerinde suyun belirli bir seviyede bulunması gerekir. Suyu biraz azaltırsanız açıkta kalır ve yok olmasına neden olabilir. Yükselme ve alçalmaya bağlı zaman zaman popülasyon, fauna değişiklikleri yaşanabilir" diye konuştu.