Dünya Sağlık Örgütü, Cenevre'deki merkezinde Zika virüsü nedeniyle olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Örgüt yetkilileri, uzmanlarla birlikte Latin Amerika'da ortaya çıkan ve Avrupa'ya sıçrayan virüsün yol açtığı tehlikeleri ve daha fazla yayılma riskini ele aldı.

Toplantıda Zika virüsünün ilk tahminlerden çok daha hızlı yayıldığı ve büyük bir salgına dönüşme riskinin bulunduğu ifade edildi. Dünya Sağlık Örgütü, Zika'yı binlerce insanın ölümüne yol açan Ebola salgını ile aynı kategoride ele alacağını da duyurdu.

Acil durum ilanı, tıbbi yardım ve aşı araştırmalarının hızlandırılmasını sağlayacak. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Margaret Chan, öncelikle hamile kadınlar ile çocuklarını korumaya odaklanacaklarını ifade etti.

Chan, virüsün yayılmasını sağlayan sivrisineklere karşı da adım atılacağını söyledi. Zika virüsü hamilelik döneminde sivrisinek yoluyla bulaşıyor. Afrika kökenli virüs, bebeğin kafatası gelişimini engelliyor ve bebekte zeka geriliğine yol açıyor.

Zika virüsü alarmına rağmen, Brezilya, Ağustos ayında Rio de Janeiro kentinde düzenlenecek olan Yaz Olimpiyat Oyunları'nın iptali gibi bir olasılığın bulunmadığını açıkladı. Yetkililer, virüsün sporculara ya da hamile olmayan izleyicilere yönelik bir tehdit oluşturmadığını belirtti.

(TRTHABER.COM)