KAYSERİ () - İÇ Hastalıkları Uzmanı Dr. Haluk Mumcuoğlu, Ramazan Bayramı’nın ilk günü ile birlikte özgür ve sınırsızca yemek yemenin yanı sıra bayram ziyaretlerinin vazgeçilmezi şeker ve tatlı ikramlarında aşırıya kaçmanın sağlık açısından önemli riskler taşıdığını belirterek, ''Bayramda vücudunuzu tatlı ve egzersizle yormayın'' uyarısında bulundu. 
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Haluk Mumcuoğlu, Ramazan ayının uzun ve sıcak yaz günlerinde yaşanmasının, yaklaşık 18 saat süren açlık süresine alışan vücudun bayramın ilk günüyle birlikte yeniden normal öğünlere dönüşünün, genel vücut sağlığını etkilediğini bildirdi. Dr. Mumcuoğlu, ''Oruç dönemindeki beslenme düzenine bir anda son verip bayramın ilk günü ile birlikte önemli sağlık sorunları yaşamamak için bu geçiş sırasındaki beslenme şekli, vücudu yormayacak şekilde düzenlenmelidir. Bayramın ilk günü sabah kahvaltısına hafif yiyeceklerle başlanıp, et ve et ürünleri gibi besinlerin yerine meyve, sebze, süt ve süt ürünleri ağırlıklı hafif besinler tercih edilmelidir. Kalp sağlığı açısından bayram ziyaretlerinde tatlı, çikolata ve şeker gibi yüksek kalorili yiyeceklerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Bayramda kalp, tansiyon, diyabet ve kolesterol hastalarının yanı sıra sağlıklı bireylerin de, aşırı miktarda yemek ve tatlı tüketiminden kaçınması ayrıca önem taşımaktadır. Bu hasta grubunun aşırı yağlı, özellikle de doymuş yağlarla yapılan yiyecekler tüketmemeleri gerekir. Şeker hastaları kendi diyetlerine daha fazla özen göstermeli, bayramda tatlı ikramlarını geri çevirmeli ve diyetlerini bozmamalıdır. İkramlarda porsiyonlar küçük tutulmalıdır'' ifadelerini kullandı.
Dr. Mumcuoğlu, Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalması nedeniyle vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konulması için günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini de vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Bunun yanı sıra; öğünlerde ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar da alınmalıdır. Sağlıklı bireyler ile birlikte özellikle yaşlı ve tansiyon hastaları ile çocuklar gün boyu çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri fazla miktarda tüketmemelidir. Ramazan nedeniyle bir ay boyunca bazı egzersiz ve sportif etkinliklerden uzak durulmaktadır. Bayramla birlikte bu egzersizlere yeniden başlanacaksa, yumuşak bir geçiş yapılmalıdır. Önce kısa, daha sonrada orta mesafeli yürüyüşlerle egzersiz yapılabilir. Özellikle bayram ziyaretlerinde yakın mesafelerde araç yerine yürüyüş tercih edilmesi vücudun alışması açısından önemlidir. Bayramla birlikte yapılan aşırı egzersizler kalbin iş yükünü artırır. Dengede olan bir kalbin iş yükü arttığında kişi önemli sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Koroner kan akımı istirahat sırasında yeterliyken aşırı aktivitelerle kalbin yeterince beslenmesini karşılayamayabilir. Bu da bir takım kalp problemlerini tetiklemektedir. Ramazan Bayramı’nın sıcak yaz aylarında yaşanması nedeniyle, egzersiz ve yürüyüşler sabah 06.00- 08.00, akşam ise 20.00’den sonra yapılmalıdır.'' 

FOTOĞRAFLI