KAYSERİ () - ACIBADEM Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Fazlıoğlu, dünyada 235 milyon astım hastası bulunduğunu, Türkiye'de de astımlı sayısının giderek arttığını söyledi.
Astımın en önemli belirtilerinin nefes darlığı, öksürük, göğüste hışıltı ve ıslık sesi ile göğüste tıkanıklık hissi olduğunu belirten Dr. Nevin Fazlıoğlu şu bilgileri verdi:
"Astım hastalarında en sık krize yol açan etkenler ise ev tozu akarları, çimen, ağaç, hububat polenleri, küfler, hamam böcekleri, kedi, köpek, kuş gibi ev içerisinde beslenen hayvanlar, nezle grip gibi enfeksiyonlar, sigara dumanı, odun, kömür dumanı, tezek yakma, parfüm, saç spreyleri, yemek, boya kokuları gibi ağır kokular, otomobil içerisindeki kokular, sis ve hava kirliliği, psikolojik faktörler, egzersiz, aşırı rutubetli iklim, hava ve mevsim şartlarında değişim, gülme, ağlama gibi ani sık nefes alışverişini gerektiren manevralar, mesleki faktörlerdir. Astım hastalığı düzenli hekim kontrolünde ve düzenli ilaç tedavisi kullanıldığında kontrol altında tutulabilen bir hastalıktır."
OE(OE/COŞ) (FOTOĞRAFLI)