İZMİR'in Kiraz İlçesi'ne bağlı Umurlu Köyü'nde oturan Çürükoğlu Ailesi'nin, immün yetmezliği nedeniyle 1.5 yaşına kadar kemik iliği nakli olmadığı takdirde yaşamını kaybedebileceği belirtilen 14 aylık bebeği Enis'e uygun donör Almanya'da bulundu. Ancak, bu defa da donör ve Enis'te enfeksiyona rastlandı. Enfeksiyonların çözümüne çalışılırken, naklin 15 Ekim- 3 Kasım tarihleri arasında yapılacağı bildirildi.
Sevgi- Yunus Çürükoğlu çiftinin 4.5 yaşındaki kızları Elif'in ardından 14 ay önce dünyaya gelen oğulları minik Enis, 29 Kasım 2013 tarihinde akciğer enfeksiyonu nedeniyle İzmir Dr. Behçet Uz Hastanesi'ne kaldırıldı. 13 günlük tedavi ardından immün yetmezliği (Hiper igm tip I sendromu) teşhisiyle Ege Üniversitesi Çocuk Hastalıkları İmmünoloji Servisi'ne sevk edilen minik Enis, 1.5 ay süresince Ege Üniversitesi Hastanesi'nde kaldı. Minik Enis'e ilik nakli yapılması gerektiği belirtildi. Kiraz'a 74 kilometre uzaklıktaki dağ köyü olan Umurlu'da dünyaya gelen Enis'in annesi Sevgi Çürükoğlu, eşi Yunus, kızı Elif ve 25 kişiden kan numuneleri alındı ancak hiçbiri uymadı. Ankara İbni Sina Hastanesi Doku Tipi Laboratuvarı'ndan da geçen süre içinde Enis'e uygun ilik çıkmadı. Bu arada Enis'in dosyası Ankara İlik Bankası'na gönderildi.
Doktorların 1.5 yaşına kadar nakil yapılmaması halinde ölebileceğini belirtikleri minik Enis için, Almanya'dan heyecanlandıran bir haber geldi. Bir donörün minik Enis ile yüzde 90 uyumlu olduğu ortaya çıktı. Umutlu bekleyiş hüzünle son buldu. Yapılan testler sonucunda iliğin nakledilemeyeceğinin belirlendiği kaydedildi. Almanya ve ABD'den uyum sağlanan iki kişiden yeniden kan örneği istendi.
Almanya'da bu defa uygun donör bulundu. Ancak, donörde enfeksiyona rastlandı. Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi yetkilileri, özel testlerle ve tedavi yöntemiyle donördeki enfeksiyona çözüm üretilmeye çalışılacağını bildirdi.
Minik Enis'in de 10 gün önce Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'ndeki tahlillerinde enfeksiyona rastlandığını belirten anne Sevgi Çürükoğlu, "Doktorlar bir rapor hazırlayıp önümüzdeki hafta içerisinde kullanacağımız ilacı belirleyecekler. Daha sonrada 15 Ekim- 3 Kasım tarihleri arasındaki uygun bir günde Ege Üniversitesi'nde operasyon yapılıp, çocuğum sağlığına kavuşacak" dedi. Çürükoğlu, oğlu ile ilgili gazetelerde ve internet sitelerinde çıkan haberlerden sonra kendilerini arayıp, destek olmak isteyen herkese de teşekkür etti.

FOTOĞRAFLI