Yaprak KOÇER/ SAMSUN, () - SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuz Uzun, Türkiye’de yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan birisinin astım hastası olduğunu belirtti. Doç. Dr. Uzun, astımlı hastaların yüzde 10'ndan fazlasının halen sigara içtiğini söyledi.
OMÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuz Uzun, 6 Mayıs’ın 'Dünya Astım Günü' olduğunu hatırlatarak hastalıkla ilgili vatandaşları uyarıcı bilgiler verdi. Astımın kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu dile getiren Doç. Dr. Uzun, hastalığın tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Uzun, dünyada yaklaşık 235-300 milyon kadar astımlı hasta olduğunun tahmin edildiğini söyleyerek, "Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı giderek artmaktadır. Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınması ve sağlanan bu durumun idame ettirilmesidir. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ile astımlılar günlük yaşamlarına hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler" dedi.
Astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı her geçen gün artmakla birlikte halen istenen düzeyde olmadığını dile getiren Doç. Dr. Uzun, "Halen 4 astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru teknikle ve düzenli kullanılmamasının yanı sıra sigara dumanı, allerjik maddeler, kimyasallar gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 30-40’nın obez olduğu bildirilmiştir. Sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir. 6 Mayıs Dünya Astım Günü aktiviteleri ve bu konudaki diğer çabalarla, astım hastalığının önemi anlatılıp, hastalık ve kontrol kavramı konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır" diye konuştu.

YK(MS/BT) (FOTOĞRAFLI)