SAMSUN'da özel bir hastanede görevli Doç.Dr. Arif Bahar, çocukları obeziteden korumak için televizyon ve bilgisayar karşısında yemek yeme alışkanlıklarının ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
Ülkelerin gelişmişlik oranlarıyla birlikte özellikle çalışan anne nüfusunun artmasının, çocuklardaki yemek yeme alışkanlıklarının bozulmasına ve obezite riskinin ortaya çıkmasına neden olduğunu söyleyen Medicana Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç.Dr. Arif Bahar, aileleri çocukların beslenme ve televizyon izleme alışkanlıkları konusunda uyardı. Obezitenin gelişiminde önemli rol oynayan etmenlerden birincisinin dengesiz beslenme olduğunu ifade eden Doç.Dr. Bahar, "Yüksek kalorili ve fast food türü gıdaların çok sık tüketilmesi, hızlı yemek yeme, öğünler arasında uzun ya da kısa süreler olması, gece yatmadan önce yemek yeme gibi alışkanlıklar, dengesiz beslenmeyi oluşturmaktadır. Obez çocukların beslenme öykülerinde, çok miktarda şeker, şekerli, yağlı ve hazır gıda tüketimi vardır. Obezitenin önlenmesinde birinci kural, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanabilmek için, yemek yeme şeklinin ve içeriğinin değiştirilmesidir. Özellikle abur cuburlar, reçel, bal, yağ, ekmek, makarna, mantı gibi yağdan ve karbonhidrattan zengin gıdaların tüketiminin sınırlandırılması, hamburger, pizza, tost gibi hazır yiyeceklerin tamamen yasaklanması, bunların yerine taze meyve, sebze ve kuru baklagiller gibi posalı yiyeceklerin tüketilmesi, beslenme içeriğinin düzenlenmesi bakımından önemlidir" dedi.
Çocuklar büyüme çağında olduğu için kısıtlı diyet uygulanmasının gelişimlerinde olumsuz etkiye neden olabileceğini dile getiren Doç.Dr. Arif Bahar, "Burada yapılması gereken, büyümeyi sağlayacak yeterli kalori ve esansiyel besinleri içeren; protein, karbonhidrat ve yağ içeriği bakımından dengeli olan diyetlerdir. Bu nedenle beslenme ve diyet uzmanları tarafından belirlenen bir diyet programı uygulanmalıdır. Televizyon ve bilgisayar karşısında yemek yeme alışkanlığının ortadan kaldırılması gerekir. Öğünler arası atıştırmalar sınırlandırılmalı, günlük aktiviteler düzenlenerek çocuklar egzersiz yapmaya teşvik edilmeli, kilo kaybettikçe çocuğa ödül verilmeli ve özgüveni geliştirilmeli, sağlıklı beslenme ve aktivite konusunda aileler de çocukları için model teşkil etmelidir" diye konuştu.