Herpangina nedir? Herpangina’lı, Enterovirüs grubu v-irüs-ün neden olduğu yaygın bir çocukluk hastalığıdır. Ağız tavanında ve boğazcaın gerisinde ufak, kabarcık benzeri ülserlerle karakterizedir.

2-43-768x402.jpg

Enfeksiyon bununla birlikte ani bir ateş, boğaz ağrısı,baş ağrısı ve boyun ağrısına neden olabilir. Herpangina’lı, çocukları sıklıkla etkileyen başka bir viral enfeksiyon türü olan el ayak ağzı hastalığına (HFM) benzer. Her iki şart da enterovirüslerden oluşur. Enterovirüsler tipik olarak gastrointestinal sistemi etkileyen, sadece kimi zaman vücudun öteki bölgelerine yayılmış bir virüs grubudur. Normalde, vücudun bağışıklık sistemi enfeksiyona karşı harpacak antikorlar üretir. Antikorlar virüsler ve bakteriler benzer biçimde zararlı maddeleri tanıdıkları olan ve yok eden proteinlerdir. Bununla birlikte, bebekler ve minik çocuklar uygun antikorlara haiz olma olasılıkları daha düşüktür, çünkü hemen hemen gelişmemişlerdir. Bu onları enterovirüslere karşı daha hassastır.

1-13-768x402.jpg

Herpangina’ya yol açan virüs grupları çok bulaşıcıdır. Her neyse ki, semptomlar tedavi edilebilir ve genellikle 7-10 gün içinde temizlenir. Herpangina’nın emareleri nedir? Ani başlayan ateş Boğazca ağrısı Baş ve boyun ağrısı Şişmiş lenf bezleri Yutma zorluğu İştahsızlık Bebeklerde ağızda salya artışı, kusma Ağız ve boğazın arkasındaki ufak ülserler, enfeksiyondan ortalama iki gün sonra ortaya çıkmaya adım atar. Açık gri renktirler ve çoğunlukla kırmızı bir kenarlığa sahiptirler. Ülser genellikle yedi gün içinde iyileşir. Ağız yarası yada beş günden uzun süre boğazca ağrısı 38 C° üzerinde yada dirençli ateş varlığı Dehidrasyon emareleri, kuru ağız, gözyaşı eksikliği, İdrar çıkışında azalma, Koyu renkli idrar durumun ciddiyetinin gösterir bu gibi durumda bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gereklidir. Herpangina’ya sebebi nedir? Herpangina’ya çoğu zaman A grubu coxsackievirusler niçin olur. Bununla birlikte, aynı zamanda B grubu coxsackievirüsler, enterovirüs 71 ve echovirüs de niçin olabilir. Bu virüsler çok bulaşıcıdır ve özellikle okullarda ve çocuk bakım merkezlerinde kişiden kişiye kolayca yayılabilir.

1-13-768x402.jpg

Bulaşıcılık enfeksiyonun ilk haftasında en yüksek seviyededir. Herpangina’lı tipik olarak fekal oral(dışkı maddesi ile temas kanalıyla) iletilir. Enfeksiyon, enfekte kişilerin hapşırıkları veya öksürüklerinden gelen damlalarla temas yöntemiyle yayılabilir. Bu, fekal parçacıklar veya bulaşmış bir ferdin damlacıklarıyla kontamine olan bir şeye dokunduktan sonrasında ağzınıza dokunursanız, herpangini alabileceğiniz anlamına gelir. Virüs birkaç gün süresince tezgah üstü ve oyuncak gibi yüzeylerde ve nesnelerde yaşayabilir.RİSK FAKTÖRLERİ Herpangina’lı herkesi etkileyebilir, ancak en sık 5 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Özellikle okula, çocuk bakım tesislerine veya kamplara devam eden çocuklarda görülür. Herpangina geliştirme riski yaz ve güz döneminde daha yüksektir. TANI Herpangina’nın yol açtığı ülserler benzersiz olduğundan, doktorunuz çoğu zaman bu durumu fizik muayene ile teşhis edebilir. Özel teşhis testleri çoğu zaman gerekmez TEDAVİ Tedavide birincil hedef semptomları, özellikle de ağrıyı azaltmak ve yönetmektir.

3-38-768x402.jpg

Özel tedavi planınız yaş, belirtiler ve belirli ilaçlara karşı tolerans dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olacaktır.  Herpangina viral bir enfeksiyon olduğundan antibiyotikler etkili bir tedavi şekli değildir. Bunun yerine, İbuprofen veya asetaminofen: grubu ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ilk tercihtir Bu ilaçlar herhangi bir rahatsızlığı hafifletebilir ve ateşi azaltabilir. Çocuklarda ve gençlerde viral enfeksiyon belirtilerini tedavi etmek için aspirin kullanmayın! Bu, yaşamı tehdit eden, karaciğer ve beyinde ani şişme ve iltihaplanma ile neticelanan Reye sendromuyla bağlantılı. (reye sendromu) Tropikal anestezikler: Lidokain şeklinde belirli anestezikler boğazca ağrısı ve herpangina ile ilişkili diğer ağız ağrısı için rahatlama sağlayabilir Sıvı alımının artması: İyileşme sırasında, özellikle soğuk süt ve suda bolca miktarda sıvı içilmesi önemlidir. Meybuz türü dondurmalar ve soğuk yiyecekler yiyecek de boğazca ağrısı yatıştırmaya yardımcı olabilir. Asitli ekşi ve sıcak içecekler şikâyetleri artırır.

2-43-768x402.jpg

Tedavi ile semptomlar yedi gün içinde kalıcı etkileri olmaksızın ortadan kalkar.ÖNLEME İyi hijyen uygulaması herpanginayı önlemenin en iyi yoludur. Özellikle yiyeceklerden önce ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi her vakit iyice yıkamanız gerekir. Mikropların yayılmasını önlemek için hapşırırken veya öksürürken ağzınızı ve burnunuzu kapatmanız da önemlidir. Çocuklarınıza da aynı şeyi yapmalarını öğretin. Herpangina’lı bir bebeklerde, eller sık sık yıkanmalı özellikle de perianal temizliği önemlidir

.