BÖBREK hastası 5 çocuk sahibi 39 yaşındaki Yeter Sanar, 30 yaşındaki damadı Onur Sarı'nın bağışladığı böbrekle hayata yeniden tutundu.
Yaklaşık 10 yıldır kronik böbrek yetmezliği hastası olan ve haftada 3 gün diyalize giren Yeter Sanar, Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Organ Nakli Merkezi'ne organ nakli için adını yazdırdı. Sanar'ın durumunun acil olduğunun belirlenmesi üzerine, kızı ve kardeşleri verici olmak üzere gönüllü oldu ancak hiçbiri nakil için uygun bulunmadı. Bu sefer kayınvalide için devreye damat Onur Sarı girerek, böbreğini vermek istedi. Tetkiklerde Sarı'nın doku ve kan grubunun uygun olduğunun görülmesi üzerine de nakil için hazırlıklara başlandı.
Yaklaşık bir ay önce geldiği Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde dün Yeter Sanar'a, Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi tarafından böbrek nakli gerçekleştirildi. Sanar, ameliyat sonrası yoğun bakıma alındı.
DAMADI ÖZ OĞLU GİBİ
Ameliyat öncesi yaptığı açıklamada, damadını her zaman sevdiğini anlatan Yeter Sanar, "Onur şimdiye kadar damadımdı, bundan sonra öz oğlum oldu" dedi.
Organ bağışının önemine de değinen Sanar, kendisi gibi pek çok hastanın böbrek nakli beklediğini, organ bağışı ile naklinin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Sanar, "Bu iş, özveri olmaktan çıkıp insani görev sayılmalı" diye konuştu.
3 yıllık evli ve 1 çocuk babası Onur Sarı da çok sevdiği kayınvalidesinin hastalığının herkesi üzdüğünü, ailenin daha mutlu olmasını istediğini dile getirdi. Onur Sarı, "Eşim ve diğer çocukları bağışçı olmak istediler. Olmayınca ailedeki yas havası beni çok etkiledi. Kayınvalidem evlendiğim günden beri beni öz evladı gibi sevdi. Şimdi daha mutlu olacağız. İnsan tek böbrekle yaşayabiliyor. Bunu ben değil tüm dünya biliyor" şeklinde konuştu.
MİLYONDA BİR RASTLANAN OLAY
Kendisinin de kayınvalidesi gibi 0 Rh (+) kan grubuna sahip olmasının şans olduğunu söyleyen damat Onur Sarı, tetkiklerde milyonda bir kişide rastlanan böbrek damarlarına sahip olduğunun ortaya çıktığını açıkladı. Sarı, şunları kaydetti:
"Böbreklerimde 4 giriş damarı, 2 çıkış damarım varmış. Buna bağlı olarak da doktorlarımız çok sağlıklı böbreklerim olduğunu söyledi. Bu bilgi beni mutlu etti. Demek ki kayınvalidem daha kısa sürede sağlığına kavuşacak."
Onur Sarı, bir ay önce geldikleri Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde geçirdikleri başarılı ameliyatların ardından şimdi taburcu olacakları günü beklediklerini ifade etti.
NAKİL YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRIYOR
Operasyonu yapan Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkez Müdürü ve Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, Türkiye'de 70 bin civarında böbrek yetmezliği hastası bulunduğunu, böbrek nakillerinin genelde canlı vericiden yapıldığını söyledi. Doç. Dr. Dinçkan, asıl hedeflerinin kadavradan nakillerin artırılmasını sağlamak olduğunu, böbrek naklinin hastaların yaşam süresini ve kalitesini artırdığını dile getirdi.