ÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Baktır, "İshal,  öldürücü bir hastalık olabilir. İshalde asıl ölüm nedeni su ve tuz kaybıdır" dedi.
Kentteki özel bir hastanede görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Baktır, hava sıcaklıklarının artması nedeniyle mikroorganizmalar daha hızlı üremekte ve daha kolay bulaşması sonucu yaz aylarında çocuklarda ishal vakalarında artış görüldüğünü söyledi. Dr. Baktır, yazın aylarında gıda maddelerinin daha çabuk bozulduğunu, seyahatlerin arttığını ve beslenme düzeninin bozulduğunu bunların da ishal vakalarını arttırdığını belirtirken şöyle dedi:
"Bebeklerde anne sütünü yeterli sürede alamama da önemli bir risk faktörüdür. Biberonların yeterli temizlenmemesi, gıda hazırlama ve saklama koşullarının uygun olmaması, kanalizasyon sistemlerinin uygunsuz olması da ishal sıklığını arttıran önemli faktörlerdir. İshal,  öldürücü bir hastalık olabilir. İshalde asıl ölüm nedeni su ve tuz kaybıdır. Tedavide ilk amaç su ve tuz kaybının önlenmesi veya düzeltilmesidir. Bu amaçla ishalli çocuklara bol su içirilip mümkünse yaptığı her kakaya karşılık 1 çay bardağı elektrolit çözeltisi verilmelidir."
İshalle beraber aşırı kusma varsa ve çocuk her aldığını kusuyorsa, yüksek ateşi varsa, İshal sayısı günde 8-10 un üstünde ve çok suluysa ve kanlı ishal hikayesi varsa çocuğun mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini belirten Dr. Baktır, "İshalin tedavisi sebebe yönelik olup, birçok vaka hiçbir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden düzelmektedir. İshal uzun sürmüşse beraberinde ateş, kusma ve kanlı ishal de varsa gerekli tetkikler yapılarak en uygun tedavi uygulanır. Su kaybı çok fazlaysa, elektrolit bozukluğu varsa ve hastanın genel durumu iyi değilse hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi de gerekebilir"’ ifadelerini kullandı.
İshal vakalarının önlenmesi veya azaltılabilmesi için yapılması gerekenler konusunda da bilgiler veren Dr. Baktır, şöyle devam etti:
"Çocuklar mümkün olduğu kadar uzun süre (1-2 yıl) anne sütü ile beslenerek ishale karşı direnci artırılmalıdır. Tüm çocuklara tuvalet hijyeni ve el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Özellikle yaz aylarında açıkta satılan gıdaların tüketilmesinden kaçınmalıdır. Tüketilecek gıdaların son kullanma tarihine mutlaka dikkat edilmeli, özellikle et ve süt ürünlerinin daha çabuk bozulabileceği unutulmamalıdır. Sebze ve meyveler çok iyi yıkanarak tüketilmelidir. Yaz ishallerinin en sık görülen ve en ağır seyreden sebebi olan rotavirüse karşı mümkünse tüm çocuklar aşılanmalıdır."

FOTOĞRAFLI