TÜRKİYE Yaşlılık Atlası araştırması kapsamında, ülke genelinde yaşamı izlemeye alınan on binlerce yaşlıya cinsel hayatları soruldu. Kadınların yüzde 71.6'sı ile erkeklerin yüzde 16'sı soruyu yanıtlamadı, yanıt veren erkeklerin yüzde 40'ı ise cinsel yaşamlarının olmadığını belirtti.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Gerontoloji Bölümü'nün TÜBİTAK'ın desteğiyle 2000 yılında başlattığı Gerontoloji Atlası çalışmasında, 60 yaş üstü nüfusun yaşam tarzı, sorunları ve ihtiyaçlarının ortaya konulduğu bir araştırma yapıldı. Türkiye Yaşlılık Atlası araştırması kapsamında AÜ Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan ve ekibi, Türkiye genelinde 35 bin 236 yaşlının hayatını izlemeye aldı.
KADINLAR UTANDI
Araştırma kapsamında cinsel yaşamları sorulan 60 yaş ve üstü grubunda, kadınların çok çekingen davrandığı ortaya çıktı. 60 yaş ve üzerindeki kadınların yüzde 71.6'sı cinsel yaşama ilişkin soruyu yanıtlamadı. Yanıt verenlerin yüzde 25.2'si hiç yaşamadığını, yüzde 3.1'i ender, yüzde 0.1'i de sık yaşadığını belirtti.
ERKEKLERDE YÜZDE 10 SIKLIK
Araştırmaya göre, yaşlı erkeklerde cinselliği hiç yaşamayanların oranı yüzde 40 olarak ortaya çıkarken, yüzde 16'sı cinsel hayatına ilişkin soruları yanıtsız bıraktı. Yaşlı erkeklerin yüzde 10'unun cinselliği sık, yüzde 34'ünün de ender yaşadığı belirlendi.
KADINLAR UZUN ÖMÜRLÜ
Araştırmada ayrıca ileri yaşlılıkta kadınların daha yalnız olduğu görüldü. 85 ve üzeri yaşlılarda erkeklerin yüzde 36'sının, kadınlarınsa yüzde 78'inin eşini kaybettiği saptandı. Buna göre, Türkiye'de 85 ve üzeri yaşlardaki kadınların eşlerini kaybettiği ve daha uzun yaşadıkları belirlendi.