ZONGULDAK'ta 517 evli kadın arasında yapılan araştırmada kadınların yüzde 72.7'sinin evlenmeden önce ailelerinde cinsel konuları konuşmadığı, yüzde 11.8'inin ailesinde ise bu tür konuların konuşulmasının yasaklandığı belirlendi.
Bülent Ecevit Üniversitesi'nde görevli akademisyenler, evli kadınlarda cinsel sorunların yaygınlığını ve cinsel sorunlarla ilişkili olabilecek etkenlerin belirlenmesi amacıyla araştırma yaptı. Araştırma kapsamında 15-49 yaş arasındaki 517 evli kadına, ilk cinsel deneyim, cinsel bilgi kaynakları, cinsel sorunlar için başvuru kaynakları gibi cinsel yaşamla ilgili verileri içeren 16 soru yöneltildi.
Yüzde 60'ı ilköğretim, yüzde 24'ü lise, yüzde 12'si üniversite mezunu, yüzde 4'ü de okur-yazar olmayan kadınların yüzde 72.7'sinin ailesinde evlenmeden önce cinsel konuların hiç konuşulmadığı, yüzde 11.8'inin ailesinde bu konuların konuşulmasının yasaklandığı, yüzde 7.3'ünün ailesinde bu konuların konuşulmasının olağan karşılandığı, yüzde 8.2'sinin ise ailesinden cinsel bilgi aldığı saptandı. Ankete katılan kadınların yüzde 96.4'ünün evlilik öncesi cinsel deneyim yaşamadığı, yüzde 34.6'sının evlilik öncesi cinsellikle ilgili bilgi almadığı, yüzde 21.6'sının arkadaşından, yüzde 16.3'ünün medyadan, yüzde 5.9'unun ise annesinden bilgi aldığı belirlendi.
Araştırmaya katılan kadınlarda vajinismus yaygınlığı yüzde 67.3, cinsel sıklık sorunu yüzde 60.3, cinsel dokunma sorunu yüzde 54.5, cinsel iletişimsizlik yüzde 54.7, cinsel kaçınma yüzde 54.5, orgazm olmama durumu yüzde 23.8, cinsel doyum sorunu yüzde 15.5, genel cinsel sorun yaygınlığı ise yüzde 45.5 olarak saptandı.
Araştırmanın sonuç bölümünde, "Çalışmamızda kadınların cinsel bilgi almamış olması, evlerinde cinsel konuların konuşulmaması ve en fazla arkadaşlarından cinsel bilgi almaları, cinselliğin toplumumuzda tabu olmayı sürdürdüğünün göstergesidir. Kadınların tümüne yakınının evlilik öncesi cinsel deneyimlerinin olmaması, bekaretin öneminin sürdüğünü göstermektedir. Tıp fakültelerinde bile hekim yetiştirirken cinsellik ve cinsel işlev bozukluğu ile ile ilgili dersler yoktur. Cinsel işlev bozukluğunun sıklığı ile ilgili çalışmalar birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yeni yeni artmaya başlamıştır. Bu alanda yapılacak yeni çalışmalar bu konunun önemini vurgulayarak çözüm önerileri getirmek için geleceğe ışık tutacaktır" denildi.

GG(EE/BT)