İZMİR’de, göz retinasında kitleyle dünyaya gelen 10 aylık Çınar bebeği, annesi Ezgi Gür’ün dikkati kurtardı. Oğlu 6 aylıkken gözündeki kaymayı fark edip, göz hekimine başvuran Ezgi Gür', "Göz kanseri" tanısıyla üzüntülerin en büyüğünü yaşadı, ancak erken teşhisle minik oğlu gözünü kaybetmedi.
İzmir’de, Kimya Mühendisi 38 yaşındaki Tarhan Ali Gür ile Halkla İlişkiler mezunu olup doğum nedeniyle çalışmayan 33 yaşındaki Ezgi Gür’ün bebekleri Çınar, 10 Ocak 2013’te dünyaya geldi. İşten ayrılıp tüm zamanının oğluna ayıran anne Gür, bebeği 6 aylık olduğunda bakışlarında farklılık gördü. Sol gözünün düzgün bakmadığını, kaydığını fark eden Ezgi Gür, tedirgin oldu. Bu tedirginlikle İzmir Kent Hastanesi’nde Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kaan Ünlü’ye başvurdu. Minik bebeği muayene eden Prof. Dr. Ünlü, Çınar’ın gözün ağ tabakasında (retinasında) doğuştan kitle olduğunu saptadı. Minik Çınar’a retinablastom (göz kanseri) tanısı koyan Prof. Dr. Ünlü, kemoterapi görmesi gerektiğini bildirdi. Bunun üzerine Çınar bebeğin tedavisine başlandı.
GÖZLERİNDE KAYMA VARDI
Çınar’ın ilaç tedavisini Ankara’da Hacattepe Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştiğini ve tek seanslık bir tedavilerinin kaldığını belirten anne Gür, diğer annelere de seslenerek şöyle konuştu:
“Çınar 6 aylıktı. Mamasını yedirirken, altını değiştirirken ya da otururken sol gözünün bana direkt bakmadığını, yani kayık olduğunu fark ettim. İlk başlarda hafifti. Bu durum 10 gün falan sürdü. 'Bebeklerde olabiliyor' dediler. Ama bizim içimiz rahat etmedi. Göz Hastalıkları Uzmanı Kaan Bey’e geldik, teşhisi koydu. Kemoterapi ile tedavi edilebileceğini söyledi. Çınar şimdi 10 aylık, 5 kür kemoterapi aldı. Bir seans kaldı. Şu an çok şükür iyi. Gözündeki kitle bitmiş durumda. Kireçlenmeye başlamış, kitle bitmiş. Anne babalara uyarım; Bebeklerine doğduktan sonra göz muayenesi yaptırsınlar. 5-6 ayı beklemesinler. Gözlerinde şaşılık, kayma olur, diyerek ertelemesinler.”
20 BİN CANLI DOĞUMDA BİR GÖRÜLÜYOR
Çınar’da tanısı konulan retinablastom hastalığının çok sık görülen bir tümör olmadığını, ancak çocukluk çağı içinde en sık görülen tümör olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ünlü, “Erişkin de dahil olmak üzere en sık görülen ikinci tümördür. 20 bin canlı doğumda bir karşımıza çıkıyor. Genelde doğuştan başlar. Bir takım kromozom anomalilerinden kaynaklanıyor. Fotoğraf çektirirken gözün beyaz olması, retinablastom için tipik belirti. Ailelerin 3’te 2 si bebeğinin gözünde beyazlık fark ederek geliyor. İkinci en sık görülen belirti de kaymadır. Çınar da bu belirtiyle getirildi” dedi.
ERKEN TANI ÖNEMLİ
Erken teşhisin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Ünlü, “Kontrollerde Çınar gibi ciddi problemi olan hastaları saptayabiliyoruz. Doğuştan katarkt, göz tansiyonunu saptayabiliyoruz. Ben de anne babalara erken kontrolleri öneriyorum. Erken kontrol önemli. Kent Hastanesi’nde doğan her bebek bu kontrollerden geçiriliyor. En çok glokom (göz tansiyonu) tanısı koyduğumuz bebekler oldu. Doğuştan göz tansiyonunda, göz basınç nedeniyle büyümeye başlıyor. Deformasyon başlıyor gözde. Ay ne kadar canlı bakıyor, güzel, renkli bakıyor diyerek ihmal ediliyor. Halbuki o sırada çocuk gözünü kaybediyordur. Bu nedenle erken tanı çok önemli. Retinablastomlar bir kanser. Ne kadar erken yakalanırsa gözde o kadar az deformasyon bırakır. Ayrıca metastas yapabilir ya da ölümcül olabilir. Küçük yakalanırsa kemoterapi veya diğer yöntemlerle çok daha az hasarla atlatabiliyor. Yaşama şansını, gözü kurtarma şansını artırıyorsunuz. Ancak genelde geç yakalıyoruz. Türkiye’de kontroller rayına oturmadı. Arabamızı kontrol ettiriyoruz ama bebeğimizi ettirmiyoruz. Çınar’ı annesinin bilinci kurtardı” diye konuştu.