Tufan HAMARAT/İZMİR, ()- İZMİR’de 4 yıl önce dünyaya gelen ve 'Mavi kalp sendromu' teşhisi konulan, henüz 3 günlükken ilk açık kalp ameliyatı, 8 aylıkken de ikinci ameliyatı geçiren Yusuf Baran Kalko, arkadaşları gibi koşmak istiyor. Rahatsızlığı nedeniyle çabuk yorulan minik Yusuf’un ailesi, ameliyatı yapan doktorun kendileriyle görüşmek istemediğini, bundan sonrasının riskli olması nedeniyle de hiçbir hastanenin ve doktorun ameliyatı kabul etmediğini söyledi.
Bornova İlçesi Altındağ Semti’nde oturan ayakkabı imalatçısı 27 yaşındaki Servet Kalko  ile ev kadını eşi, 22 yaşındaki Ayşe Kalko, 4 yıl önce 'Yusuf Baran' adını verdikleri ilk çocuklarına kavuşmanın mutluluğunu yaşadı. Ancak, bu mutlulukları çok kısa sürdü. Dünyaya cildi mavimsi bir renkte gelen minik Yusuf’a doğumun ardından 'Mavi kalp sendromu' teşhisi konuldu. Kalbindeki damarlardan birinin olmadığının belirlenmesi üzerine, küçük Yusuf henüz 3 günlükken açık kalp ameliyatı oldu. Zorlu tedavi süreci geçiren Yusuf Baran Kalko, 8 aylıkken bir kez daha kalp ameliyatı geçirdi, tedavisinin ardından da taburcu edildi.
"BÜYÜDÜKÇE SORUNLAR BAŞLADI”
Çalıştığı sektörde iş sıkıntısı olduğunu ve iş bulmakta güçlük çektiğini anlatan baba Servet Kalko, şöyle konuştu:
"Çocuğum Tepecik’teki Ege Doğum Evi’nde dünyaya geldi. Rahatsızlığı fark edilince önce Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne, oradan da Ege Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Üniversitede bir yıl içinde iki ameliyat geçirdi. Bir daha ameliyat olmayacağı söylendi. Ama çocuk büyüdükçe sorunlar çıkmaya başladı. Bunun üzerine Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne götürdük. Ameliyata karar verdiler, sonra vazgeçtiler. Ege Üniversitesi Hastanesi’nde 'Ameliyat olamaz' deniliyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, “Damar var ama çok ince' diyor. Ameliyatı yapan doktor, özel bir hastanede çalışmaya başlamış. Maddi sıkıntı içinde olduğumuz için Valilik’ten yardım istedik, özel bir hastaneye yönlendirildik. Doktor bizimle görüşmek istemedi. Biz maddi yardım istemiyoruz. Tek isteğimiz çocuğumuzun sağlığına kavuşması. Her an ölebileceğini söylüyor bazı doktorlar, bununla yaşamak çok zor. Çocuğumla ilgilenip tedavisini yapsınlar, başka bir şey istemiyoruz."
"ZOR GÜNLER GEÇİRDİK"
Ev kadını anne Ayşe Kalko ise zor günler geçirdiklerini dile getirdi. Anne Kalko, "Yarın ne olacak bilmiyoruz. Bir an önce çocuğumun iyileşmesini istiyorum" diye konuştu.
KOŞMAK VE BİLGİSAYAR İSTEDİ
Baba Servet Kalko, oğlunun vücudundaki ameliyat izlerini gösterirken, arkadaşları gibi koşmayı arzuladığını dile getiren küçük Yusuf, bir de bilgisayar istediğini söyledi.
MAVİ KALP SENDOROMU
Kalpte doğuştan olan bir oluşum bozukluğudur. Sağ ve sol karıncıkları ayıran duvarda bir açıklık ve akciğere giden arterde bir daralma vardır. Bu durumda kan dolaşımına kanı pompalayan sol kalpteki direnç, akciğerlere kanı pompalayan sağ kalpteki dirençten daha az olur. Bu nedenle sağ kalpten septumdaki açıklıktan kanın bir bölümü akciğerlere gidip taze oksijen alacağına, sol karıncığa geçer. Septumdaki açıklık ve pulmoner arterdeki darlıkla birlikte sağ karıncık normalden fazla gelişmiş ve aorta kalbin sağ tarafına doğru yer değişmiştir.

TH(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)