İZMİR, ()- İZMİR Kent Hastanesi'nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Arzu Eraslan, matlaşan, cansızlaşan, dökülen saçların tedavi edilerek 'Gençleştirildiğini' söyledi. Saç mezoterapisi ile kısaca PRP denilen Platelet Rich Plasma yöntemiyle saçların eski canlılığına, parlaklığına kavuşturulduğunu, dökülmesinin önlendiği gibi yeni saç çıkışının uyarıldığını belirten Uzman Dr. Eraslan, "Özellikle doğum sonrası emzirme dönemi saç dökülmesinin yoğun olduğu bir dönem. Bu dönemde emziren annelere PRP yöntemi rahatlıkla uygulanabiliyor" dedi.
Çok sayıda kadının tutkuyla bağlanıp; kestirmeye bile kıyamadığı, doğal güzellik aksesuarı olarak kabul edilen saçlar da cilt gibi zamana 'Dur' diyemediği belirtildi. Yoğun çalışma temposu, gittikçe ağırlaşan şehir hayatı, stres, kötü beslenme alışkanlıklarının, sigara, alkol nasıl vücudu zamanından önce yorup, cildi yaşlandırmasından saçların da bunlardan etkilendiği belirtildi. Saçların 'yaşlanması', dökülmesi kişiyi psikolojik olarak da olumsuz etkiliyor. Tıbbın bu sorun karşısında da tedavi olanakları sunduğunu belirten Kent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Arzu Eraslan, bakım önerileri ve uygulamalardan örnekler verdi.
Özellikle mevsimsel etkenli saç dökülmesinde, saçların canlılığı ve parlaklılığının arttırılmasında, yıpranmış saçların onarımında çeşitli saç bakımlarının uygulandığını kaydeden Uzm. Dr. Eraslan, "Saç mezoterapisi ve platelet rich plasma (PRP) yöntemleri saçları gençleştiren önemli bakım yöntemlerinden ikisi" diyerek, şöyle konuştu:
"Saç mezoterapisi, kılların büyümesini uyaran çeşitli vitamin ve minerallerin belirli oranlarda karışım halinde hazırlanması ve bu karışımın saçlı deriye enjekte edilmesi yöntemi. Çok ince iğneler yardımıyla 1 santim aralıklarla tüm saçlı deriye uyguluyoruz. Bu işlem kişinin ihtiyacına göre 2-3 haftada bir, 8-10 seans tekrarlamak gerekebiliyor. 3. seans sonrasında saç dökülmesinin durdurulması ve sonrasında foliküllerden yeni kıl çıkışının uyarılması amaçlanıyor. PRP yönteminde ise hastanın kendi plazması ayrıştırılarak hastanın saçlı derisine enjekte edilir. Plateletler ya da diğer adıyla trombositler vücudumuzdaki hasarlı dokuların onarımını sağlayan 'büyüme faktörleri'ni yapısında bulunduran kan bileşenleridir. Uygulama tarzı ve uygulama sonuçları saç mezoterapisi ile benzer olmakla birlikte mezoterapinin uygulanamadığı hastalara tercih edilir. Özellikle doğum sonrası emzirme dönemi saç dökülmesinin yoğun olduğu bir dönemdir; bu dönemde emziren annelere PRP yöntemi rahatlıkla uygulanabilir. Saç ekimi öncesinde de özellikle erkeklere saç mezoterapisi ya da PRP uygulamasının saç ekiminde başarı oranını arttırdığı iyi biliniyor."

(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)