İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Açıkgöz, hızlı su kaybının yaşandığı aşırı sıcak günlerde su ve sıvı içecekler tüketmeleri konusunda vatandaşlara önerilerde bulundu.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği, şu günlerde su tüketiminin gerekliliği konusunda açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr Abdullah Açıkgöz ., "Yetişkin bir bireyin bu mevsimde alması gereken su miktarı günlük 12-13 bardak kadardır. Kişi eğer çok terliyorsa ve ya gebelik-emzirme gibi özel bir durumu varsa buna 2-3 bardak su daha ilave edilmelidir. Özellikle bu sıcak günlerde terleme ile olan kayıpların yerine konulması çok önemlidir. Bireylerin yanlarında mutlaka su kaplarını bulundurmalarını ve aralıklarla su içmelerini önermekteyiz . Normal şartlarda dahi ter harici insan vücudu yaklaşık 1000 ml suyu kullanmaktadır . Bize çeşitli nedenlerle başvuran hastalarımıza şikayetleri her ne olursa olsun metabolizmayı hızlandırıcı, böbrekleri koruyucu vb. etkileri olduğu için Kalp Yetmezliği olan hastalar haricinde bol su almaları konusunda hastalarımızı bilgilendirmekteyiz . Özellikle yaşlı ve çok ilaç kullananlarda yeterli su alımı çok ama çok önemlidir . Su içmekte zorlananlarda, gün içinde tüketilen suya nane yaprağı, limon suyu gibi aroma katan şeyleri eklemeleri bir miktar fayda sağlayabilir. Su dışında ayran, maden suyu, taze sıkılmış meyve suları ve evde yaptığımız şeker oranı düşük kompostolar tüketmekte fayda var.”dedi

Susuz kalma (Dehidratasyon) ciddi sonuçlara neden olmakta, özellikle yaşlı, ilaç kullananlarda , şeker hastalarında komaya varan, böbrek yetmezliğine ve iflasına neden olmaktadır. Bu sıcak günlerde yanınızda su bulundurun, mecbur kalmadıkça 10-17 saatleri arasında dışarı çıkmayın” dedi.