DERMATOLOJİ uzmanı Dr.Sema Karaoğlu, botoksun cerrahi bir yöntem olmadığını söyledi.
Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz.Dr. Sema Karaoğlu, botoks yöntemi hakkında bilgi verdi. Karaoğlu, herkesin pürüzsüz cilt ve güzel görünüme sahip olmayı istediğini, günümüzde ciltteki kırışıklıkların önlenmesinde, en sık uygulanan yöntemlerin başında botoks uygulamasının geldiğini anlattı. Dr. Sema Karaoğlu, şöyle konuştu;
"Uygulamanın amaç ve sonuçları öğrenildikçe kullanımı o oranda artmaktadır. Tecrübeli uzmanlar tarafından klinik ortamında yapılmayan yanlış kas gruplarına uygulanan botoks yüzde ifade kaybına neden olabilir. Yüzde, önüne geçilmeyen yaş faktörü nedeniyle bazen de fazla mimik kullanmaya bağlı olarak çizgiler oluşmaktadır. İmajın son derece önem kazandığı çağımızda bu çizgilerden kurtulup daha taze ve canlı  görüntü verme isteği, lüks olmaktan çıkıp gereksinim haline gelmiştir. Cinsiyet ayrımı gözetmeksizin kadın erkek her yaş grubunda botoks uygulamaları giderek artmaktadır. Çünkü alın bölgesi, kaş arası ve kaz ayağı denilen yerdeki çizgiler; endişeli, yaşından daha büyük, kızgın veya yorgun görüntüsüne neden olmaktadır. Botoks, bu tür çizgilerin düzeltilmesinde günümüzde etkili, güvenli ve cerrahi olmayan bir tedavi biçimi olarak yerini almıştır. Botoksun ilk etkileri uygulamadan 2-3 gün sonra belirmeye başlar ve 7’nci günde maksimum seviyeye ulaşır. Ancak 21 güne kadar etkisi artarak devam etmektedir. Botoksun etkisinin kalıcılık süresi ortalama 6 aydır. Ancak yaşam koşulları, çevresel faktörler gibi etkilerle bu süre kişiden kişiye değişebilir. Dolayısıyla 4-6 ay içinde ilacın tesiri giderek azalır ve kas hareketi yeniden başlar. Başlangıçta hastalar ilk yıl içinde 2- 3 kez tedavi görebilir. İki veya daha fazla uygulama sonrasında tedavi seansları arasındaki süreler giderek uzar ve nihayet yılda uygulama yeterli olur. Hatta az da olsa bazı hastalar kalıcı çözüme ulaştıklarını belirtmişlerdir. 65 yaşın üzerindeki ilk uygulamalarda botoks pek etkili olmayabilir. Önceki yıllardan beri yapılıyorsa etki gösterebilir."
Günlük yaşamın botoks tedavisi ile aksamayacağını belirten Uz.Dr. Karaoğlu, botoksun, uzman ellerde uygulamasının kolay ve güvenli bir tedavi olduğunu kaydederek şöyle devam etti:
"Çok ince bir iğne ile uzman doktor, tedavi edilecek kas içine botoks maddesini enjekte etmektedir. Tedavi süresi yaklaşık 15 dakikadır. Enjeksiyonda kullanılan iğnenin çok ince olması ve zerk edilen madde miktarının az olması nedeniyle ağrı ve acı hissi minimum düzeydedir. Yatıştırıcı veya anestezi gerektirmez. Botoks uygulamasını takiben hasta hemen günlük sosyal yaşantısını sürdürebilir. Bazen enjeksiyon yapılan bölgede makyaj ile kolayca kapatılabilen geçici hafif çürükler, kısa süreli bir ağrı veya çok az derecede 'dokunmaya karşı hassasiyet hissi' oluşabilir. Uzman ellerde olmayan ve yanlış kas gruplarına yapılan uygulamalarla; yüzde ifade kayıpları, gözaltında ve yanakta şişme, göz kapağında düşmeler meydana gelebilir. Uygulama mutlaka bu konuda deneyimi olan bir dermatoloji uzmanı veya bir plastik cerrahi uzmanı tarafından yapılmalıdır. Botoksun etkisi 6 ay sürdüğünden kalıcı yan etkisi bulunmamaktadır."

OE(OE/İD) (FOTOĞRAFLI)