AZERBAYCAN’da, şimdi 9 aylık olan kızını sezaryenle dünyaya getirmesinin ardından iki böbreği de çalışamaz duruma gelen 26 yaşındaki Könül Stotskaya’ya, Bursa’da gerçekleştirilen ameliyatla annesi Lidiya Stotskaya’nın böbreği nakledildi.
Azerbaycan’da yaşayan Könül Stotskaya, kızının sezeryanla dünyaya gelmesinin hemen ardından iki böbreğinin de çalışamadığını öğrendi. Çocuğunun doğumuna sevinecekken, sağlık durumu bozulan ve haftada 3 gün diyalize girmek zorunda kalan Stotskaya, Azerbaycan’da bir TV programına çıkarak yardım istedi. Başına gelen üzücü olayı anlatan ve nakil ameliyatı olabilmek için destek arayan Könül Stotskaya, ülkesinde organ nakli ameliyatının yapılmasıyla ilgili teknik bazı yetersizlikler bulunduğundan Türkiye’ye getirildi. Acıbadem Bursa Hastanesi’nde Böbrek Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay tarafından gerçekleştirilen ameliyatla, annesi Lidiya Stotskaya’dan alınan bir böbrek, Könül Stotkaya’ya nakledildi. Stotskaya, Nefroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Çelik’in ameliyat öncesi ve sonrası takipleriyle izlenerek sağlığına kavuşturuldu.
'BEBEĞİMİN SEVİNCİ KURSAĞIMDA KALDI'
Başından geçen üzücü olaylar nedeniyle moralinin çok bozulduğunu anlatan Könül Stotskaya, "Kızımı kucağıma aldım, eşim, annem hepimiz çok mutlu olduk. Ancak doktorların bana bir kötü haberi vardı. Sezaryen komplikasyonları ve başka sorunların da eklenmesiyle her iki böbreğim de artık çalışmıyordu. Sağlıklı bir insanken birdenbire bunu duyunca dünya durdu sandım. Ne yapacağımı şaşırdım. Çocuğuma sarılıp onu bağrıma basacakken, ona vereceğim zamanı diyalizde geçirmeye başladım. 5 yaşında da bir oğlum var. Çocuklarıma annem bakıyordu. Sonunda böyle bir hayat sürdürmeye dayanamayacağımı anladım. Doktorlara danıştım, onlar da uygun bir böbrek bulunursa nakil olmanın beni yaşatacağını söyledi. Ancak kendi ülkemde bu imkanı yaratamadık" dedi.
Prof. Dr Bülent Oktay ve Dr. Hüseyin Çelik’e teşekkür eden Könül Stotskaya, "Annemin hakkını da asla ödeyemem. Beni ikinci defa doğurdu annem. Onun sayesinde yaşıyorum, ben de bir anneyim. Annem hem beni kurtardı, hem de iki çocuğumu kurtarmış oldu. Kendisine minnetin ötesinde gönül borcum var, ne yapsam ödenmez" dedi.
Könül Stotskaya’nın annesi Lidiya Stotskaya ise "Hiç düşünmeden gönüllü oldum, kızım da bir anne. İki küçük çocuğu var. Haftanın 3 günü diyalizde 5-6 saat zamanı geçiyordu, diyalizden çıktıktan sonra da çok sağlıklı değildi. Onun her gün eridiğini, üzüldüğünü görmek bir anne olarak beni de kötü etkiliyordu. İyi ki testlerimizin sonuçları iyi çıktı. İyi ki benim böbreğim kızıma uydu. Hocalarımıza ne kadar teşekkür etsem az gelir, kızımın hayatını kurtardılar" diye konuştu.
Prof. Dr. Bülent Oktay, ameliyatın sonucunun başarılı olmasından dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Kendisini sağlığına kavuşmuş bir şekilde ülkesine, eşinin ve hasretle yolunu gözleyen çocuklarının yanına uğurlamaktan ötürü çok mutluyuz" dedi.