Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'da, 10 yıldır böbrek nakli bekleyen 32 yaşındaki Akgül Sunulu'nun yüzü Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde yapılan nakille güldü. Ümidini kestiği anda yapılan nakille yaşama yeniden tutunan Akgül Sunulu, çok mutlu olduğunu söyledi.
Hatay'ın Dörtyol İlçesi'nde ailesiyle birlikte yaşayan bekar Akgül Sunulu, 2004'te grip şikayetiyle İskenderun Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tahlillerin sonucunda Akgül Sunulu'nun her iki böbreğinin de çalışmadığı saptandı. Böbrek yetmezliği tanısı konulan Akgül Sunulu'ya doktorlar böbrek nakli yapılması gerektiğini söyledi. Çareyi Adana'daki değişik hastanelerde arayan Akgül Sunulu, bu süreçte diyalize girmeye başladı. Annesi, babası ve kız kardeşinin rahatsızlıkları nedeniyle birinci derece yakınlarından böbrek nakli yapılamayan Akgül Sunulu, Adana, Antalya ve Hatay'daki hastanelere nakil için başvurdu. Yaklaşık 10 yıldır nakil için bekleyen Akgül Sunulu'ya, geçen 10 Mart'ta Mersin'de beyin kanaması geçirip ölen 46 yaşındaki F.K. adındaki kadından alınan böbrek, Balcalı Hastanesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde Prof. Dr. Uğur Erken ve Prof. Dr. Erkan Demir'in yaptığı operasyonla nakledildi.
'TAM ÜMİDİMİ KESMİŞTİM'
Tedavisinin ardından yüzü gülmeye başlayan Akgül Sunulu, çok mutlu olduğunu söyledi. Uzun süredir böbrek nakli olmayı beklediğini anlatan Akgül Sunulu, şunları kaydetti:
"Böbrek nakli için önce annem düşünüldü ama yüksek tansiyon rahatsızlığı nedeniyle olmadı. Sonra babam düşünüldü. Babamdan da gizli tansiyon nedeniyle nakil yapılamadı. Nakil sırasındayken 2 kez kadavradan nakil yapılacağı söylendi ama çeşitli sorunlar çıktı ve nakil yapılamadı. En son ablamdan nakil yapılacaktı ama onda da şeker hastalığı çıktı. Tam ümidimi kesmiştim ki kadavradan nakil çıktı. Şimdi çok mutluyum. 10 yıl sonra çok da güzel oldu. 'Böbrek bulundu' dediklerinde çok heyecanlandım. Oldu çok şükür. Şimdi kendimi iyi hissediyorum."
ORGAN BAĞIŞI İÇİN DUYARLILIK ÇAĞRISI
Böbrek nakli yapılan Akgül Sunulu'nun durumuyla ilgili bilgi veren Balcalı Hastanesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi Koordinatörü Dürdane Ertürk ise, "Hastamıza kız kardeşinden nakil planlanıyordu ama şeker hastalığı nedeniyle gerçekleştirilemedi. Ama Mersin'de beyin kanamasından yaşamını yitiren bir kişiden alınan böbrek başarıyla nakledildi. Şimdi durumu gayet iyi. Birkaç gün içinde taburcu olabilecek. Organ bağışı hayat bağışıdır. Belki bir gün sizin de organa ihtiyacınız olacak. Organ bekleyen biz de olabiliriz. Bu konuda herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum" dedi.

YB(BK/BT) (FOTOĞRAFLI)