Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, ‘yüzde 100 dana eti' diye satılan bazı sucuklarda at, eşek ve kanatlı eti; uzun soyulmuş sosise de kanatlı eti katıldığını iddia etti. Yetkin, yaptıkları araştırma sonucunda en sık rastlanan ve en güncel 51 hileli gıda üretme yöntemini tespit ettiklerini belirtti.
Dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bu ürünlerin, daha çok ‘merdivenaltı' tabir edilen işletmeler tarafından üretildiğine dikkat çeken Yetkin, hileli gıda üretme yöntemlerinden bazılarını şöyle sıraladı:

Tereyağına bitkisel yağ

"Yüzde 100 dana eti diye satılan bazı sucuklarda at, eşek ve kanatlı eti, uzun soyulmuş sosise kanatlı eti, yabancı doku ve iç organ katılıyor. Sucuk salam imalatında kullanılan sarımsak kireç suyuyla soyuluyor.

Tereyağına bitkisel yağ, yoğurta bitkisel yağ ve jelatin, yağlı tulum peynirine nişasta, süzme çiçek balına fruktoz, glikoz ve darı şeker pekmezi, hazır kıymaya da sakatat katılıyor. Kıymalı pideye domuz kıyması karıştırılıyor. Şekerlemelerin içine kaynağı belirsiz jelatin katılırken, küp şekeri kalıp haline getirmek için mumsu maddeler kullanılıyor."

Kemik külünden lahmacun

Çi­ko­la­ta­ya hay­van ye­mi ola­rak kul­la­nı­lan so­ya to­zu, leb­le­bi to­zu ve fın­dık za­rı, tat­lı­lar­da ise An­tep fıs­tı­ğı ye­ri­ne be­zel­ye ve ye­şi­le bo­yan­mış yer fıs­tı­ğı kul­la­nıl­dı­ğı­nı tes­pit et­tik­le­ri­ni an­la­tan Yet­kin, "Ku­ru üzüm­ler ku­ru­tul­ma­dan ön­ce ma­zo­ta bu­la­na­rak ha­şe­re­le­re kar­şı ön­lem alı­nı­yor. Es­ki dö­ner­le­rin üze­ri­ne ye­ni­den et ko­nu­la­rak sa­tı­lı­yor. Yağ ve ke­mik kü­lün­den lah­ma­cun ya­pı­lı­yo­r" de­di.

Va­tan­daş­la­rı açık­ta sa­tı­lan ürün­le­ri al­ma­ma­la­rı ko­nu­sun­da uya­ran Yet­kin, tü­ke­ti­ci­le­rin gü­ven­dik­le­ri yer­ler­den alış­ve­riş yap­ma­la­rı ge­rek­ti­ği­ni ifa­de et­ti.