Tufan HAMARAT/İZMİR, () - İZMİR'in Balçova İlçesi'nde yaşayan 34 yaşındaki Ufuk Saygın'ın, 5 yıl önce yakalandığı Buerger hastalığı nedeniyle sol bacağı diz altından kesildi. Hastalığın diğer bacağına da yayılması üzerine hastaneye yatırılan ve yaklaşık 4 aydır kök hücre nakli bekleyen Saygın'ın sağlığına kavuşması için gereken nakil Balıkesir Üniversitesi Hastanesi'nde yapıldı.
Balçova'da kasiyer olarak çalışan Ufuk Saygın'ın yaşamını kabusa çeviren Buerger hastalığı, yaklaşık 5 yıl önce ortaya çıktı. Bütün yaşamı altüst olan bir çocuk babası Saygın'ın sol bacağı diz altından kesildi ve hastalığı nedeniyle işsiz kaldı. Çalışamayınca geçim sıkıntısı çeken Saygın, bu sürede eşinden de boşandı. 
SAĞ BACAĞINDA DA GÖRÜLDÜ
Ufuk Saygın, yaklaşık 2 yıl önce aynı hastalığın sağ bacağında da görülmesi üzerine büyük yıkım yaşadı. Çeşitli tedavi süreçlerinden geçen Saygın, yaklaşık 4 ay önce Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne yatırıldı. Şiddetli ağrıları nedeniyle büyük yaşayana ve tedavisi için kök hücre naklini bekleyen Saygın'ı sevindiren haber, Balıkesir Üniversitesi Hastanesi'nden geldi. DEÜ'deki doktoru Prof. Dr. Erdem Silistreli'nin devreye girmesiyle Balıkesir Üniversitesi Hastanesi'nde tedavisine devam edildiğini aktaran Saygın şunları anlattı:
"Bundan 5 yıl önce Buerger hastalığına yakalandım. Çeşitli tedavilere rağmen, ben daha hastalığın adını öğreninceye kadar sol bacağım kesildi. Yaklaşık 2 yıl önce aynı hastalık sağ ayağımda görüldü. Çeşitli tedavi süreçlerinden geçtim, son olarak da 4 aydır Dokuz Eylül Üniversitesi'nde kök hücre naklinin yapılmasını bekliyordum. Fakat nakil yapılamadı. Oradaki doktorum Prof. Dr. Erdem Silistreli devreye girdi ve Balıkesir Üniversitesi Hastanesi'nde kök hücre nakli yapıldı. Kalça kemiğinden alınan ilik, atar damar ve kaslara enjekte edildi, hücrenin kendini yenilemesi ve şu anda kangrene dönmek üzere olan ayağımın eski haline dönmesi ümidiyle bu operasyon yapıldı. Umarım sağlığıma kavuşurum. Benim gibi olan birçok hasta var, umarım onlar da en kısa sürede sağlığına kavuşur. Yaklaşık 3- 4 haftalık bir süre var, bu sürede kök hücrenin tutması beklenecek. Yurt dışında yapılan araştırmalardan öğrendiğim kadarıyla, kök hücre naklinden başarı elde edilmiş."
BUERGER HASTALIĞI
Tromboanjitis obliterans olarak da bilinen Buerger hastalığı orta ve küçük çaplı atar ve toplar damarlarda sigara içmeye bağlı olarak gelişen tıkayıcı damar hastalığıdır. Daha çok genç yaştaki erkeklerde görülen bu hastalığın ilerlemesiyle dokular kanlanamadığı için kangrene gider. Tedavisinde sigarayı bırakmak en önemli basamaktır. Radikal bir tedavisi yoktur. En etkili tedavi bir elektrostimulasyon yöntemi olan PhyBack Therapydir. PhyBack Therapy ise ağrı ve yara tedavisi için kullanılan bir elektroterapi yöntemidir.

FOTOĞRAFLI