ULUDAĞ Üniversitesi (UÜ)Uzman Diyetisyeni Elif Özkeleş, kış mevsimi ile birlikte insanların vücut dirençlerinin düşebileceğini ve buna dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, beslenmenin önemini vurguladı. Öğünlerin atlanmaması gerektiğine dikkat çeken Özkeleş, sıvı alımının da önemli olduğunu kaydetti.
Uzman Diyetisyen Elif Özkeleş, kış ayı ile birlikte beslenme alışkanlıklarında dikkat edilmesi gereken konular ile ilgili açıklamalarda bulundu. Havaların soğuması ve değişken sıcaklıklar nedeniyle soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda artış yaşandığını söyleyen Özkeleş, yeterli ve dengeli beslenerek bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine dikkat çekti.
Bağışıklık sistemini güçlü tutmak isteyenler için sabah kahvaltısının mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Özkeleş, "Diğer öğünler de atlanmamalı ve her öğünde mandalina, portakal, limon, nar, havuç, brokoli, balkabağı, Brüksel lahanası, yeşil biber, karnabahar, ıspanak, maydanoz, roka, tere gibi vitamin ve minerallerden zengin yiyeceklerle beslenmeye özen gösterilmelidir. Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli protein alımı da önemlidir. Özellikle süt, yoğurt, kefir, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi besinler, proteinin en iyi kaynağıdır. Kefir, bağırsak çalışmasını düzenleyen, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, tümör oluşumunu engelleyen ve kan lipidleri üzerine olumlu etkileri nedeni ile her gün 1 bardak tüketilmesini öneririm" diye konuştu.
"OMEGA 3 VÜCUTTA İLTİHAPLARI ÖNLER"
Balık tüketiminin de önemli olduğunu ifade eden Özkeleş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Başta somon, tonbalığı, lüfer, uskumru, palamut, istavrit ve sardalya olmak üzere omega 3 yağ asitlerinden zengin olan balıkların haftada en az 1 - 2 kez yenmesini öneriyorum. Omega 3 yağ asitleri mikroplarla savaşarak bağışıklığı yükseltir, vücutta iltihapları önler. Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, zencefil, zerdeçal, yeşile çay, rezene, meyan kökü gibi bitki çaylarına da aşırıya kaçmadan gün içinde yer verilebilir. Güçlü antioksidan özellikleri olan E vitamini kaynaklarını ki; bunlar zeytinyağı, fındık, ceviz gibi yiyeceklerdir, yüksek kalori verdikleri de unutulmadan öğünlerde tüketmek yararlıdır."
"AŞIRI MİKTARDA ŞEKER TÜKETİMİNDEN KAÇININ"
Havaların soğumasının terlemeyi ve susama duygusunu azaltabileceğini söyleyen Özkeleş, insan vücudunun su ihtiyacında bir değişiklik olmadığını hatırlattı. Vücuttaki besinlerin emilimi, sindirimi, boşaltımı, toksinlerin atımı ve ısı dengesinin sağlanması gibi tüm önemli faaliyetler için günde 2 litre kadar sıvı tüketilmesi gerektiğini dile getiren Özkeleş, "Aşırı şeker alımı akyuvarların mikroorganizmaları tutma kabiliyetini azaltır. Vücut bağışıklık sistemimizin önemli bir kısmını oluşturan akyuvarların fonksiyonlarında azalmanın sistemi zayıflatacağı açıktır. Bu nedenle aşırı miktarda basit şeker tüketiminden kaçınılmalıdır" dedi.