Elif DEMİRCİ/İZMİR, () - AYAK parmağı tırnağının yumuşak doku içine batmasıyla oluşan tırnak batığını, diş hekimlerinin kullandığı akrilik malzeme ile tedavi eden Menekşe İzer, hastaların, sorunun çözümünü manikür pedikürcüde değil ayak sağlığı merkezlerinde aramalarını istedi. İzer, batık olmaması için tırnakların oval değil düz kesilmesi gerektiğini söyledi.
İzmir'in Balçova İlçesi'nde açtığı el ve ayak sağlığı merkezinde Podiatrist Menekşe İzer, tırnak batıklarını diş hekimlerinin kullandığı malzemelerle tırnağın üzerine akrilikten alçı hazırlayarak iyileştiriyor. İki yıl aralıklarla devam eden kurslara katılarak Podiatrist sertifikası alan Menekşe İzer, uyguladığı yöntemi şöyle anlattı:
"Hastanın batık tırnağını alarak kişiyi rahatlıyoruz. İyileşme sürecinin ardından diş hekimlerinin kullandığı diş malzemesi olan akrilik ile tırnağın üzerine alçı kalıp yapıyoruz. Bu malzemenin tırnağın üzerine ağırlık vermesiyle tırnak yatağı aşağı düşüyor, tırnak yukarıda kalıyor. Tırnak da sağa sola batmadan uzuyor. Daha önce alçı sistemi yerine bant ve tel kullanıyorduk ancak orada yatak bir ayda düşüyordu. Alçı kalıpta 5 dakikada yatağın aşağı düştüğünü görüyoruz. Bu işlemi bir kez yapıyoruz."
ERKEKLER İÇİN BÜYÜK KOLAYLIK
Menekşe İzer, aşırı kilo alanlarda, sporcularda, hamilelerde daha sık görülen bu hastalığın yanlış tırnak kesiminden de kaynaklandığına dikkat çekerek, batık tırnak olmaması için ayak tırnağının oval değil düz kesilmesi gerektiğini söyledi. Batık tırnakta mantar olması durumunda iyileşmenin zaman aldığına dikkat çeken İzer, mantar ve batık tırnak sorunu yaşayanları çözümü manikür pedikürcüde değil ayak sağlığı merkezlerinde aramalarını istedi. İzer, "Ayak batığında enfeksiyona açık bir bölge oluşuyor. Müdahale yapılan yerde hijyen koşullarının çok iyi olması gerekir. Diyabetik hastaların batığı varsa önce doktora sonra ayak sağlığı merkezine gitmeliler. Biz erkeklere de hizmet veriyoruz. Kadınlar, manikür pedikürcülere gidiyorlar ancak erkekler bu alanlara giremiyor. Bu merkezler özellikle erkeklere büyük kolaylık sağladı" dedi.
'SÜREKLİ YARALI GEZİYORDUM'
Yıllardır ayak parmaklarındaki kanamayı durdurmak için pedikür yaptıran ancak kalıcı çözüm bulamayan Nevin Uçak, ilk kez gittiği ayak sağlığı merkezinde sorunun alçı sistemiyle çözüldüğünü, kanamanın durduğunu rahatlıkla topuklu ayakkabı giyebildiğini anlattı. Uçak, "Çok acı çekiyordum, sürekli yaralı geziyordum. Buraya geldiğimde sorunun tırnak batığı olduğunu da bilmiyordum. Tırnağım alındı, üzerine alçı kondu ve yeni gelen tırnak batmadan uzadı. Buraya iki aydır geliyorum ve gayet memnunum. Artık çok rahatım" dedi.

ED(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)