Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ReklamKurulu, tuz ve şeker gibi bileşenleri içeren cips ve gazlı içeceklerle ilgili özellikle çocuklar hedef alınarak yapılan reklamlara ilişkin acilen tedbir alınması için harekete geçti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Reklam Kurulu'nun 10 Şubat'ta 233. toplantısını gerçekleştirdiği belirtildi.

Buna göre 149 dosyanın değerlendirildiği toplantıda, 54 dosya ön inceleme sonucunda başvurulardaki eksiklikler ve mevzuata aykırı olmaması nedeniyle detaylı incelemeye değer bulunmadı.

Kurul tarafından karara bağlanan 95 dosyadan 9'u mevzuata aykırı bulunmadı. Mevzuata aykırı bulunan 86 dosyadan 73'üne sadece durdurma cezasının uygulanmasına, diğer 13'üne ise idari para ve durdurma cezasının birlikte uygulanmasına karar verildi. Toplantıda, genel beslenme diyetlerinde aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen yağ, yağa dönüşen asitler, tuz ve şeker gibi bileşenleri içeren cipsler, gazlı içecekler ve çeşitli şekerlemeler gibi sağlığı olumsuz etkileyebilecek gıdalarla ilgili olarak, özellikle çocuklar hedef alınarak yapılan reklamlar da ele alındı.

Konuyla ilgili yapılan görüşmede, söz konusu reklamların çocuklarda gıda tüketimini özendirmesi, obeziteye neden olması ve zararlı tüketim alışkanlıklarına yol açması sebebiyle ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmesi nedeniyle bu tür gıdalara ilişkin tanıtım ve pazarlamaya yönelik diğer uygulamaların daha dikkatli yapılması ve aykırı uygulamalara karşı önlem alınması gerektiği hususlarına vurgu yapıldı.

Kamu sağlığının korunması kapsamında konuyla ilgi gerekli tedbirlerin acilen alınması noktasında görüş birliğine varıldı.