Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, H3N2 virüsünün korkulacak bir virüs olmadığını, bu hastalığın bir salgın olmadığını belirtti. Fakat yeni gribin bilinen gripten daha uzun sürdüğüne dikkat çeken Müezzinoğlu, "Normalde günlük ilaç kullanımı 7 gün sürerken bu yıl ortalama 10 güne uzuyor" dedi.
HASTALIĞAN YAKALAN İNSAN SAYISI

H3N2 virüsünün bir salgın hastalık olmadığını belirten Müezzinoğlu, "Geçen yılın rakamlarına göre Eylül ve Mayıs ayları arasında 6-7 milyon arası vatandaş gribe yakalanmış. Bu sene bugüne kadar rakam, 1 milyon."dedi.

H3N2 VİRÜSÜNDEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Bakan Müezzinoğlu virüsle ilgili,"Bütün vatandaşlarımızdan istediğimiz; kişinin beslenmesine dikkat etmesi lazım yani bol sulu gıdalar, C vitamini içeren vitaminli meyve ya da taze meyve suları, sabah kahvaltılarını iyi yapmak ve en önemlisi de istirahat etmeye özen göstermeliler." dedi.

"GÜNDE EN AZ 5 DEFA BUNU YAPIN"

Bakan Müezzinoğlu, gripten korunmak için beslenmeye dikkat edilmesinin, meyve ve meyve suyu tüketilmesinin ve kahvaltıya özen gösterilmesinin gerektiğini, el temizliğinin önemli olduğunu, günde en az beş defa ellerin yıkanması gerektiğini belirtti.

"AŞI KAMPANYASI OLACAK MI?"

Kamu Hastaneleri Birliği'ne aşı desteği verdiklerini belirten Müezzinoğlu, gribe karşı duyarlılığı olan kişilerin hastanelere giderek aşı yaptırabileceğini belirtti. Grip aşısını kronik rahatsızlığı olanlar, çocuklar ve 65 yaş üzeri kişiler aşı yaptırabilirler.

"İTHAL İLAÇ GETİRİLMEYECEK"

"Virüs hemen türünü genişletiyor, şekil değiştiriyor, aşı kurtarıcı gibi görülmemeli. Dünyanın hiçbir ülkesinde gribi tedavi eden ilaç, gripten koruyan aşı yok. Etik davranan hiç kimse: Gribin ilacı şudur diyemez. Dünyadaki tüm ilaçlar Türkiye'de de var."

"ANTİBİYOTİK KULLANILMAMALI"

Antibiyotiğin grip tedavisinde yarardan çok zarar verdiğini belirten Müezzinoğlu, "Aldığınız bir torba ilaç, manavdan alınan bir torba meyve değildir" dedi. Müezzinoğlu, "Viral hastalıklarda antibiyotiğin yeri yok, faydası yok, tam aksine zararı var. 1 hafta içinde ya da 10 gün sonra gribin bünyemize verdiği o rahatsızlığın, kırığın, direncimizin zayıflaması sonrası devreye girecek antibiyotiğe ihtiyaç duyduğumuzda kullanacağımız antibiyotik ilaca 1 hafta öncesinden başladıysak, o tür mikropların direnç kazanmasına neden oluyoruz. Dolayısıyla 1 antibiyotik, 1 kilo muz değildir" dedi.

SAĞLIK BAKANI'NIN REÇETESİ!

Günde 2-3 defa yarım bardak suya yarım limon sıkar içerim. Grip nedeniyle yatağa düştüğümü hatırlamıyorum, herhangi bir ilaç kullandığımı hatırlamıyorum.