Sigaraya bağlı gelişen Periferik Arter Hastalığı kaynaklı olarak vücudun uzuvlarını besleyen uç damarlarının tıkanıklığı nedeniyle, önce ülkemizde başvurduğu sağlık kurumunda bacağına stent takılan, daha sonra uygulanan bu işlemle ilgili birtakım sorunlar yaşayan Ahmet Zort, ileri tedavi için Türkiye’nin önde gelen sağlık kurumlarından birine başvurdu. Türkiye’deki sağlık kurumunda, bacak atardamar baypassı geçiren ve diz altından bacağı kesilen hasta, Kıbrıs’a döndükten sonra bacağındaki yaranın iyileşmeyip, kanamanın devam etmesi üzerine, yine KKTC’deki bir sağlık kurumunda tedavi altına alındı. 3-4 ay boyunca devam eden tedavinin de işe yaramaması üzerine hasta çareyi, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde aramakta buldu.
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne Acil Servis’ten giriş yapan hasta Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğine yatırıldı. Yara yerine her gün steril koşullar altında özel pansuman malzemesi ve aletleriyle pansuman yapılarak, hastanın yara yerinden alınan ve kültürde üretilen enfeksiyon ajanlarına karşı geniş spektrumlu antibiyotik tedavsisi uygulandı. Hastaya aralıklarla ameliyathane koşullarında yapılan geniş ve derin pansumanlarla ölü dokular yaradan uzaklaştırıldı. Gözlenen sağlıklı iyileşme sonucunda hasta 1 saattlik ameliyata alınarak yarası tamamen kapatıldı. Ameliyat sonrasında yara yerinde herhangi bir sorun yaşamayan hasta şifa ile taburcu edildi.
Ameliyat, Kalp ve Damar Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhan Sanisoğlu başkanlığında, Yrd. Doç. Dr. Özlem Balcıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Barçın Özcem, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Kaya Süer, Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı İbrahim Orgun Deren ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serpil Deren tarafından gerçekleştirildi.
Bacağı 2. kez kesilseydi protez bacak takılamayacaktı
Ciddi hayati riski bulunan, bacağı besleyen ana damarın olduğu yerde çok şiddetli ve dirençli bir enfeksiyon gelişmesi nedeniyle tedavinin sonuçsuz kalma ihtimali durumunda, bacağın kalçadan kesilme tehlikesi ile de karşı karşıya kalan hasta, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde 2 ay süren zorlu bir tedavi sonrası sağlığına kavuştu. Bacağın 2. kez kesilmesi ise hastaya protezbacak takılma imkanını da tamamen ortadan kaldıracaktı.