EDİRNE’de hamallık yapan 44 yaşındaki Abidin Çam, 4 yıldır karaciğer yetmezliği hastası kızı 24 yaşındaki Gülçin Çam'a karaciğerinin bir parçasını vererek yaşatacak. Nakil olabilmesi için fazla kiloları kurtulmaya çalışan 78 kilo ağırlığındaki Çam, kızının yaşaması için sıkı bir rejime başlayıp, 10 günde 7 kilo verirken, 69 kiloya düştüğünde nakil ameliyatı olacak ve kızına karaciğerinden bir parçasını verecek.
Abidin- Birsen Çam çiftinin iki çocuğundan 24 yaşındaki Gülçin Çam, 4 yıl önce kontrol için gittiği hastanede karaciğer yetmezliği hastası olduğunu öğrendi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji servisinde tedavi gören genç kızın geçen ay hastalığın son aşamasına geldiği ve nakil olması gerektiği belirlendi. Yeşil kartı olan ailesi, İstanbul’daki özel bir hastanede bir dizi testten geçirildi. Yapılan incelemen ardından uygun karaciğerin için kan ve doku uyumunun babası Abidin Çam ile eşleştiği tespit edildi.
NAKİL İÇİN REJİME BAŞLADI
Özel hastanedeki doktorlar baba Abidin Çam’ın karaciğerindeki yağlanma ve kolesterol sorunları nedeniyle 78 kilodan 69 kiloya düşmesi gerektiği söyledi. Bunun için sıkı bir rejim başlayan baba Çam, her sabah koşu yapmaya başlayıp 10 gün içerisinde 7 kilo verdi. Nakil için 69 kiloya düşmesi gerektiğini anlatan Abidin Çam, şöyle dedi:
"Karaciğer nakli olması gerektiği tespit edilince, ailemizde test yapıldı. Sadece benim karaciğerim uyumlu olduğu belirlendi. Ben de bir an bir tereddüt etmeden kabul ettim. Yapılan testlerin ardından karaciğerimde yağlanma ve kolesterol tespit edildi. Doktorlar 78 kilo olduğumu ve en az 69 kiloya düşmem gerektiğini söylediler. Ben son 10 gündür sadece sulu yemeklerle beslenerek 7 kilo verdim. Her sabah koşuyorum, kısa sürede kilo verip nakil için hazır olmam gerekiyor. 11 Ağustos’ta İstanbul’da yapılacak testlerin ardından nakil günü belli olacak."
ÇOK GÜZEL BİR DUYGU
Kızını vereceği karaciğer parçasıyla hayata bağlayacağı için çok sevinçli olduğunu kaydeden baba Çam sözlerini söyle sürdürdü:
"Kızım 4 yıldır hasta ve son kontrollerinde artık son noktaya geldiğini söylediler. Artık ameliyat gününü bekliyoruz. Ameliyattan sonra hijyenik bir ortam gerekiyormuş, buna müsait bir evimiz yok. Ben hamallık yapıyorum, belirli bir işim yok. Ameliyattan sonra bir yıl kadar çalışamayacağımı söylediler. Yardımseverlerin katkısını bekliyorum. Benim için kızımı bu durumdan kurtarmak çok güzel bir duygu. Çok seviniyorum, en kısa sürede ikimiz de sağlığımıza kavuşuruz."
10 GÜNDE 39 KİLOYA DÜŞTÜ
Babasından alacağı karaciğerle hayata bağlanacak Gülçin Çam ise karaciğerindeki damarların tıkanması sonucu 10 günde 57 kilodan 39’a kadar düştü. İstanbul’daki özel hastanede ameliyat gününü, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavisini sürdürerek bekleyen Gülçin Çam, nakilin ardından önce yarım bıraktığı lise eğitimini tamamlamak istediğini söyledi. Çam, şöyle dedi:
"4 yıldır karaciğer hastasıyım. Yapılan kontrollerde nakil olmam gerektiğini söylendi. Babamın karaciğeri uyumlu olduğu için ondan nakil olacak. Özellikle ameliyattan sonra hijyeni bir ortam olması gerekiyor. Ancak oturduğumuz evimiz bu şartlarda değil. Bu da benim hayatım için çok önemli. İstanbul’da nakil olacağımız hastane yakınında olmamız gerekiyor, çünkü ameliyattan sonra haftada 2 kez kan vermemiz gerekiyormuş. Babamla ikimiz çok temiz bakılmamız gerekiyormuş. Sağlığa kavuştuğumda yapmak istediğim şeyler var. Babam bana karaciğerinden bir parçayla hayat verecek. Ben de şu ana kadar yaşayamadığım şeyleri yapmak istiyorum, ilk öncede bitiremediğim liseyi bitirmek istiyorum."
Aileye destek olan CHP Edirne Belediye Meclis üyesi Erkan Makas ise ameliyattan sonra hijyenik bir evde yaşamadığı gerektiği için devlet kurumlarının da onlara sahip çıkmasını istedi.

FOTOĞRAFLI