Tolga YILDIRIM/ANTALYA, () - BÖBREK nakli için hastaneye gelen ve kalbe giden üç damarıyla karın içindeki ana atar damarının tıkanık olduğu anlaşılan Fahri Yanatma, 8 saat süren operasyonda koroner by-paas ameliyatı oldu, ana atar damarı yapay damarla değiştirildi ve çapraz böbrek nakli yapıldı.
Fethiye'nin Çamur Köyü'nde çiftçilik yapan 46 yaşındaki Fahri Yanatma, 1 ay önce böbrek hastası olduğunu ve organ nakli yapılması gerektiğini öğrendi. Antalya'da Medical Park Hastane Kompleksi'ne nakil için gelen Yanatma'nın bir böbreğinin, genetik hastalıktan dolayı diğerinden daha büyük olduğu belirlendi. Normalde 10 santimetre boyunda olması gereken böbreğin 30 santimetre olması nedeniyle böbrek yetmezliği oluşan Yanatma'ya nakil operasyonu için tetkiklere başlandı.
ÇAPRAZ BÖBREK NAKLİ
Kontrollerde Yanatma'nın kalbe giden damarlarında ve karın bölgesindeki ana atar damarında tıkanıklık olduğu belirlendi. Genetik nedenlerden dolayı ailesinden nakil yapılamayan Yanatma'nın eşiyle de kan grubunun uyuşmaması üzerine hastanenin Organ Nakil Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş ve ekibi, çapraz nakle karar verdi. Yanatma'nın eşi 48 yaşındaki Zühre Yanatma'dan alınacak böbreğin, nakil bekleyen başka bir hastaya, hastanın eşinden alınan böbreğin de Yanatma'ya nakli için operasyon hazırlığına başlandı.
NAKİL ÖNCESİ BY-PASS VE YAPAY DAMAR AMELİYATI
Çapraz nakil için uygun böbrek bulunmasının ardından ameliyata alınan Yanatma, ilk olarak hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Oktan ve ekibi tarafından kalbe giden tıkalı damarları için by-pass ameliyatına alındı. Daha sonra da karın bölgesindeki ana atar damarına yapay damar takıldı. Ardından Prof. Dr. Demirbaş ve ekibi, çapraz böbrek naklini gerçekleştirdi. 8 saat süren operasyonda Yanatma'ya koroner by-pass ameliyatı, karın bölgesindeki ana atar damarının yapay damarla değiştirilmesi ve çapraz böbrek nakli yapıldı. Ameliyat sonrasında 6 gün hastanede tedavi gören Yanatma, sağlığına kavuşup taburcu oldu.
YANATMA AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ
Taburcu olurken kendisini çok sağlıklı hissettiğini dile getiren Yanatma, "Tek seferde üç ameliyat geçirip bir hafta içerisinde taburcu oldum. Şu an çok iyiyim, çok mutluyum" dedi. Eşine sevgisi ve ameliyat sonrası yaşadığı mutluluğu gözyaşlarıyla anlatan Zühre Yanatma ise "Birbirimiz için varız, onun yaşaması için canım feda. Çok mutluyuz ben de çok iyiyim" diye konuştu.
'SADECE BÖBREK NAKLİ İMKANSIZDI'
Prof. Dr. Oktan, hastaneye böbrek nakli için başvuran hastanın kalp koroner damarda ve bacaklara giden ana damarda karın içerisinde tıkanıklık tespit edilmesi nedeniyle sadece böbrek nakli yapılmasının imkansız olduğunu belirtti. Böbrek nakli yapılabilmesi için kalp ameliyatı olması gerektiğine dikkati Çeken Prof. Dr. Oktan, şunları söyledi:
"Kalp ameliyatı olmazsa hasta nakil sırasında kalp krizi geçirebilir. Koroner by-pass yeterli değildi. Kasıklarda karından gelen ana damarda da tıkanıklık vardı. Ameliyatın tek seansta yapılması planlandı. Koroner by-pass tamamlandı, daha sonra karnından böbrek damarlarının altından aort ile kasık arasında tıkalı bölüme 'Y' şeklinde suni damar takıldı ve ameliyata devam edildi."
TEK AMELİYATTA ÜÇ OPERASYON STRATEJİSİ
Prof. Dr. Demirbaş da genetik böbrek hastalığı nedeniyle kronik böbrek yetmezliği olan Yanatma'nın akrabalarından nakil yapılamadığını ve eşiyle de kan grubunun uymadığına değindi. Prof. Dr. Demirbaş, "Böbrek nakli yapılırken böbreğin damarlarının bağlanacağı kendi damarı olmaması ve karın içindeki ana atar damarın tıkalı olması nedeniyle hasta bir süre sonra yürüyemez hale gelecekti. Bu hastalara normalde önce by-pass yapılır, 6 ay sonra karın içindeki ana atar damar değiştirilir. 6 ay sonra da böbrek nakli yapılabilir. Biz hastanın kalp ameliyatından sonra böbrek nakline kadar geçireceği sürede kanında oluşacak duyarlaşmadan dolayı böbrek nakli şansını yitirebileceğini düşündük ve ameliyat stratejisi oluşturduk" diye konuştu.
'TIP LİTERATÜRÜNDE OLAN DURUM DEĞİL'
Tek operasyonda hastanın açık kalp ameliyatının tamamlandığını, ana atar damar suni damarla değiştirildikten sonra dev böbreklerin çıkarılıp nakil yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Demirbaş, "Böbreğin damarları da bu ana atar damara bağlandı. Hastanın hem kalp problemi hem karın içindeki problemi yapay damarla çözüldü, hem de böbrek fonksiyonları normale geldi. Bu kadar büyük ameliyatın bir arada yapılması daha önce yayınlanmış tıp literatüründe olan bir durum değil. Biz bu ameliyatı hastanın böbrek nakli şansını yitirme ihtimali olması nedeniyle yaptık. Her adımı kontrol ederek 8 saat süren ameliyatı tamamladık. Çapraz nakil yapılan aile de taburcu oldu" diye konuştu.
SAĞLIKLI YAŞAMA BAŞLADI
Ameliyat ekibinde yer alan Op. Dr. Sabri Tekin de üç büyük ameliyatı tek seferde gerçekleştirilen hastanın bundan sonra böbrek nakli olmuş diğer hastalar gibi rutin kontrollere geleceğini söyledi. Op. Dr. Tekin, Fahri Yanatma'nın bundan sonraki hayatında sağlıklı normal bir yaşam sürdüreceğini belirtti.

TY(SU/AK) (FOTOĞRAFLI)