DÜNYA Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Emin Çakmak, sağlık turizmi kapsamında bu yılın ilk 9 ayında 652 bin yabancının tedavi edildiği Türkiye'de, Avrupa ülkelerinden erkeklerin yüz gerdirme, kadınların göğüs, Körfez ülkelerinden ise erkeklerin saç ektirme, kadınların yağ aldırma operasyonlarını tercih ettiğini söyledi.
Dünya Sağlık Turizmi Konseyi başkanlığını yürüten Türkiye Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi Başkanı Emin Çakmak, 3 ayda bir toplanan verilere göre, bu yılın ilk 9 ayında 652 bin yabancının sağlık turizmi kapsamında Türkiye'ye geldiğini açıkladı. Geçen yıl 617 bin yabancının tedavi edildiğini anımsatan Çakmak, "Bu yıl, ilk 9 ayda geçen yılın sayısını geçtik. Yıl sonuna kadar 700 bini aşmayı, 6 milyar dolar sağlık turizmi geliri elde etmeyi hedefliyoruz" dedi.
TEDAVİLERİN YÜZDE 80'İ AĞIR VAKA
Sağlık turizminde son 10 yılda azımsanamayacak başarılar elde edildiğini dile getiren Çakmak, 8 yıl önce Türkiye'ye sağlık turizmi kapsamında gelen yabancı hastaların yüzde 80'inin estetik operasyon ve diş ya da göz tedavisi yaptırdığını ancak, son yıllarda bu oranın yüzde 25'e gerileyerek, yerini ağır hastalıkların tedavisi ile önemli ameliyatların aldığını ifade etti.
TÜRKİYE 5'İNCİ SIRADA
Dünyada sağlık turizminde yabancı hasta ağırlama bakımından ilk sırada ABD'nin olduğunu, onu Almanya, Tayland, Hindistan ve Türkiye'nin izlediğini anlatan Emin Çakmak, ilk 3 sırada yer alabilmek için, tedavi edilen yabancı hasta sayısının 2 milyonu geçmesi gerektiğini kaydetti.
IRAK'TAN 75 BİN HASTA
Türkiye'ye çoğunlukla komşu ülkelerden tedavi için gelindiğini aktaran Çakmak, 75 bin hasta ile Irak'ın ilk sırada yer aldığını, onu 43 bin ile Libya'nın ve 20 bin hasta ile Suriye'nin izlediğini söyledi. Çakmak, bu ilk üç ülkeyi Rusya, Azerbaycan, Ukrayna, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Romanya, Bulgaristan ve diğer Avrupa ülkelerinin takip ettiğini kaydetti. Irak'taki savaş sonrası duruma dikkati çeken Çakmak, bu ülkeden gelenlerin genellikle kanser, ortopedi, çocuk kardiyolojisi, kalp, kadın hastalıkları ve yanık vakaları tedavisi gördüğünü kaydetti.
ÜLKELERE VE CİNSİYETE GÖRE TERCİHLER
Ekonomik geliri yüksek Avrupa ülkeleri vatandaşlarının diş, göz tedavisi ile estetik operasyona ilgi duyduğunu dile getiren Emin Çakmak, bu ülkelerden gelen kadınların genellikle göğüs küçültme ya da büyütme, erkeklerin ise saç ektirme veya yüz gerdirme operasyonları için Türkiye'yi tercih ettiğini belirtti.
Sağlık turizmi kapsamında Türkiye'de 40 bine yakın saç ekim operasyonu yapıldığını aktaran Emin Çakmak, başlarına sardığı örtüden dolayı saç dökülmesi sorunu ile karşılaşan Arap erkeklerin Türkiye'de saç ektirdiğini açıkladı. Körfez ülkelerindeki erkeklerin saç ekim operasyonu için Türkiye'yi tercih ettiğini belirten Çakmak, ilk sırada 16 bin kişi ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin bulunduğunu, onları Katar ile Kuveyt'in takip ettiğini söyledi. Çakmak, Körfez ülkelerindeki kadınların da daha çok obezite hastalığının tedavisi için geldiğini, yağ alma operasyonu yaptırdığını anlattı.