MANİSA Merkez Efendi Devlet Hastanesi'ne yeni atanan Çocuk Kardiyoloji Doktoru Şebnem Paytoncu, anne karnında kalp hastalıklarının takip edilmesi gerektiğini belirterek, özelikle 16 ve 26'ıncı haftalarda yapılacak kontrolun önemine değindi. 

DOĞUMSAL KALP RAHATSIZLIĞI UYARISI

Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi'ne ilk Çocuk Kardiyoloji Doktoru ataması yapıldı. Çocuk Kardiyolojisi açısından eksiklik yaşayan Manisa'da Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'nin üzerindeki yükü alacak olan atama hastane yönetimini sevindirdi. Doktor Şebnem Paytoncu ilk uyarısını hamile kadınlara yaptı. Çocuk kardiyolojisinin pek fazla bilinmeyen bir bölüm olduğunu vurgulayan Paytoncu, "Genellikle toplumumuzda, 'Çocuklarda kalp hastalığı olmaz' denilebilir. Fakat bu böyle değil. Hasta profilimizin çok büyük bir kısmını doğumsal kalp hastalıkları olan hastalarımız oluşturuyor. Bunun yanı sıra edinsel hastalıklarımız yani sonradan kazanılmış kalp hastalarımız var. Hastalar bu şekilde de gelebiliyorlar. Bu hastalıkların dışında sistemik hastalıkların kardiyak tutumları var. Erişkin ve kalp hastalığına sahip bireyler var. Bunlarda erişkin kardiyoloji ile muayene ettiğimiz hastalarımızdır" dedi.

Obezite ve hipertansiyon hastalarının hamilelikte kontrol altında olması gerektiğini vurgu yapan Paytoncu, "Anne karnındaki bebeğin belli zaman periyotları arasında kalp hastalıkları açısından kontrol edilmesi gerekiyor. Özellikle 16 ve 26'ıncı haftalarda risk faktörü taşıyan gebelere bunu önermek gerekiyor. Ayrıca, hiçbir şikayeti olmayan uzun süredir spor yapan sağlıklı çocuk ve ergenlik dönemindeki çocuklarında değerlendirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Hastanede cihaz eksikliği bulunduğuna da dikkati çeken Paytoncu, gerekli techizata kavuştuklarında her türlü hastaya hizmet verebileceklerini söyledi.