TÜRK Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Mersin Şubesi Başkanı Opr. Dr. Necip Öztürk, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin mutlaka düzenli olarak ilişkide bulunması gerektiğini söyledi.
Opr. Dr. Necip Öztürk, anne-baba olmayı arzu eden çiftlerin neler yapmaları gerektiği ile ilgili tavsiyelerde bulundu ve hamile kalmanın basit temel bilgilerini verdi. Opr. Dr. Öztürk, genç bir kadının ilk bir aylık döneminde ve düzenli cinsel ilişkide bulunduğu takdirde, gebe kalma şansının yüzde 25 olduğunu, adetin birinci günü referans olarak kabul edildiğinde on ile yirminci günleri arası gün aşırı ilişkinin gebe kalma oranlarını çok arttıracağını anlattı. Korunmasız ilişki süresi ve anne yaşının çocuk sahibi olmada önemli olduğunu kaydeden Opr. Dr. Öztürk, düzenli ilişkinin yani haftada iki ile dört olmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Çocuk sahibi olmada en önemli faktörün anne yaşı olduğunu ifade eden Opr. Dr. Necip Öztürk, bekleme sürelerinin de farklılık gösterdiğini vurgulayarak şu bilgileri verdi:
"Gebelik oluşumunu etkileyebilecek her hangi bir problem yoksa kadın 30 yaşına kadar 1 yıl, 30-35 yaş arası 6 ay, 35-38 yaş arası 3 ay beklenebilir. Bu bekleme süreleri çok önemlidir. Anne hangi yaşta ise bu bekleme sürelerini dikkate alması ve süre dolunca doktora müracaat etmelidir. Özellikle korunmasız ilişki, 3 yılı geçmiş ve hamile kalamamış çiftlerin tedavi başarısı için bu sürenin çok değerli oldu bilinmelidir. Geçmişte gebelik oluşumunu etkileyebilecek bir problem varsa inceleme ve tedavi başlanmalıdır. 38 yaşına gelmiş bir bayanın çocuk isteği varsa direk tüp bebeğe yönlendirilmelidir."