KAYSERİ, ()– SAĞLIK Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre, ambalajlı su naklinde kullanılan araçlar için ‘Ambalajlı Su Nakil Aracı İzin Belgesi’ alınması zorunlu hale getirildi.
Kayseri Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Ersin Yel, ambalajlı suların depolanması, satışı ve naklini düzenleyen Sağlık Bakanlığı'nın 'Ambalajlı Su Satış Yerleri ile Ambalajlı Su Nakil Araçlarının Tabi Olacağı Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ'inin 20 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Yel, "Tebliğ doğrultusunda izinli kaynak ve içme suları ile doğal mineralli kaynak sularının depolanması, satış yerleri ve naklinde kullanılacak araçların tabi olacağı şartlar düzenlenmiştir. Tebliğ, ambalajlı su satışı ve depolanması yapılan işyerlerinin 'Ambalajlı Su Satış Yeri İzin Belgesi', su naklinde kullanılan araçların da 'Ambalajlı Su Nakil Aracı İzin Belgesi' almalarını zorunlu kılmaktadır’’ dedi.
Gerekli izinler alınmadan su satışı ve naklinin yapılmasının yasaklandığını ve izinsiz su satışı ve naklinin yapılmasında üretici firmaların da sorumlu tutulduğunu kaydeden Dr. Yel, şunları belirtti:
"Tebliğ aynı zamanda bu işyerlerinin ve nakil araçlarının üçer aylık periyotlar halinde denetlenmesini de emretmektedir. Bu denetimler kurumumuz Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü elemanlarınca gerçekleştirilecektir. Denetimler ambalajlı suyun satış ve depolanma koşulları, satış yapılan ve depolanan yerin fiziki durumu, çalışanların kişisel hijyenleri, evrak incelemesi ve numune alınarak analize gönderilmesi ile piyasa gözetimi ve denetimi çerçevesinde yapılacaktır. Aynı şekilde Ambalajlı Su Nakil Araçları da piyasa gözetimi ve denetimi açısından denetlenerek, izin aldıkları esnadaki şartların devamlılığı sağlanacaktır.’’
GÜNEŞ ALTINDA BIRAKILAMAZ
Dr. Ersin Yel, ‘’Tebliğde ambalajlı suların hiçbir şekilde tüp, petrol, petrol ürünleri ve hırdavat gibi maddelerle bir arada depolanamayacağı, satışa sunulamayacağı ve nakledilemeyeceği açıkça belirtilmiştir. Aynı zamanda ambalajlı suların güneş ışığına maruz kalacak şekilde açığa bırakılması ve teşhir edilmesi de yasaklanmıştır.
Kurumumuz Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından gerekli hazırlıklar tamamlanmış olup tebliğ doğrultusunda denetimlere başlanmıştır. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için konuya gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir’’ ifadelerini kullandı.