YOZGAT’ta soluk borusuna mısır tanesi kaçan kız çocuğu, Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde yapılan müdahale ile yaşama döndürüldü. Bozok Üniversitesi Hastanesi’nde uygulanmaya başlanan ‘Bronkoskopi’ yöntemiyle 1 yaşındaki çocuğun akciğerine yapışan mısır tanesi ameliyat yapılmadan çıkartıldı. Genellikle akciğer kanseri tanısında, nefes yollarının açılmasında, solunum yolları ve akciğerden doku ve hücre örneği alınmasında kullanılan bronkoskopi yöntemi ile 1 yaşındaki çocuğun akciğerine yapışan mısır tanesi çıkartıldı. Yüksek ölüm riski taşıyan bu tür durumlarda, hastaları çevre illerdeki hastanelere sevk edilirken Bozok Üniversitesi Hastanesi'nin gelişimiyle birlikte bu tür tedaviler Yozgat’ta yapılmaya başladığı belirtildi. ANNE VE BABALARA UYARI Yardımcı Doç.Dr. Bayram Metin, soluk borusu ve akciğere kaçan yabancı cisim konusunun dikkat edilmesi gereken ve yüksek ölüm riski taşıyan bir durum olduğunu söyledi. Yardımcı Doç.Dr. Metin, şöyle dedi:
"Ameliyat gerektirmeden bronkoskopi yöntemi ile bu tür vakalara Üniversitemiz Hastanesi’nde müdahale edilmektedir. Bu konuda ebeveynleri uyarmak gerekiyor.6 ay ile 3 yaş arası çocukların ellerine aldıkları her şeyi ağızlarına götürdüklerini ve oyun oynama sırasında gülme, ağlama, koşma gibi eylemleri sık yaptıkları için yabancı cismin soluk borusuna kaçmasının bu yaş çocuklarda daha sık karşılaşılan bir durumdur. Çocuk yaşlarda küçük parçalı oyuncakların parçaları, kalem ucu, oyuncak pilleri, çengelli iğne ve toplu iğne de yiyecek dışında nefes borularına en sık kaçan maddelerdir. Özellikle kuruyemiş türü yiyecekler çocuklardan uzak tutulmalıdır."
Yardımcı Doç.Dr. Bayram Metin, yabancı cismi görmeden parmak ile çıkarmaya çalışmanın uygun olmadığını, bu sırada hava yolunun tamamen tıkanarak daha da kötü bir durum oluşabileceğini anlattı. Yardımcı Doç.Dr. Metin, şöyle dedi:
"Yabancı cisim yutan çocuk derhal hastaneye götürülmelidir. Hastanemizde yabancı cisimleri ameliyat gerektirmeden bronkoskopi dediğimiz bir kamera sistemi ile genel anestezi altında hava yollarına girerek çıkarıyoruz."