Taylan YILDIRIM/ İZMİR, ()- İZMİR’de, aşırı kiloları nedeniyle yürüyemez hale gelen Sevgülü Arat’ın, tüp mide ameliyatıyla 106 kilodan 65 kiloya düşmesi, kardeşi ve iki yeğenine de cesaret verdi. Arat’ın kız kardeşi Güneş Laçinkaya, 32 kilo, yeğenleri Cevdet Laçinkaya 82 kilo, Rehtan Semay Ağcadağ ise 62 kiloyu aynı yöntemle vererek zayıflamayı başardı.
Kendilerini baskül ailesi olarak tanımlayan aile üyeleri, mutsuz ve sağlıksız bir yaşamdan neşeli, sağlıklı olarak yepyeni bir yaşama geçiş yaptıklarını dile getirdi. Ameliyatları yapan Doç. Dr. Haluk Ünalp ise, “Hiçbir olumsuz etkisi olmayan sadece, midedeki acıkma hissi veren bölümü alarak yaptığımız bir operasyon. Hastalarımız kısa sürede mutlu bir yaşama başlıyorlar" dedi.
Çiğli'de oturan 60 yaşındaki Sevgülü Arat, 1 yıl önce aşırı kiloları nedeniyle yürüyemez hale gelince doktora gitti. Sorununun sadece kilo vererek giderebileceğini öğrenen Arat’ın, Doç.Dr. Haluk Ünalp’in muayehanesine gitti. Burada kendisine anlatılan tedavi yöntemini kabul eden Arat, geçen yılın Mart ayında, tüp mide ameliyatı oldu. Bu ameliyatın başarılı geçmesi ardından bu kez yeğeni 33 yaşındaki Rehtan Semay Ağcadağ da 130 kilo iken yine tüp mide ameliyatı oldu. Teyze ve yeğenin ameliyatlarının başarılı geçmesi ve sağlık durumlarındaki düzelmeyle birlikte bu kez de Arat’ın yeğeni 31 yaşındaki Cevdet Laçinkaya, 180 kilo olduğu sırada aynı ameliyata girdi. Ailenin son üyesi Arat’ın kız kardeşi Güneş Laçinkaya da 120 kilo iken ameliyata alındı. Yaklaşık 6 ay içerisinde peşpeşe ameliyata giren aile üyeleri, yepyeni bir hayata da 'Merhaba' dedi.
SOSYAL YAŞAMA BAŞLADIK, SEVDİKLERİMİZE SARILABİLDİK
Ameliyatların ardından kısa sürede sağlıklarına kavuşan kendilerine verilen diyet programı ile sporu da aksatmayan aile üyeleri, mutsuz ve sağlık sorunları yaşadıkları günlerden artık yüzleri gülen, sağlık sorunlarını aşmaya başladıkları yeni bir yaşam sürmeye başladı. Tedavileri ardından Sevgülü Arat 41 kilo vererek 65 kiloya, Güneş Laçinkaya 32 kilo vererek 88 kiloya, Cevdet Laçinkaya 82 kilo vererek 98 kiloya, Rehtan Semay Ağcadağ ise 62 kilo vererek 68 kiloya indi.
Daha önce giydikleri pantolon ya da ceketleri bir kez daha giyen aile üyeleri, yaşadıkları değişimi de gözler önüne serdi. Cevdet Laçinkaya, artık kızıyla okula gidip parkta oynayabildiğini, sevdiklerine sarılabildiğini, onları hissedebildiğini belirterek, "Sağlık sorunlarım vardı, onları aşmaya başladım. Artık birçoğu için ilaç bile kullanmıyorum" dedi.
Rehtan Semay Ağcadağ da, yaşama yeniden başladığını anlatırken, "Eskiden evinden çıkmayan, 'Yaşayan bir ölü' gibiymişim. Şimdi sosyal hayatım düzene girdi. Evden çıktım. Kendime güvenerek mağazaya gidip giysiler almaya başladım. Artık giydiklerimin bana yakıştıklarını görüyorum. En önemlisi sinemaya gittiğimde o koltuklara rahatlıkla oturup film izlemenin zevkini ile yaşar oldum" diye konuştu.
"YAN ETKİSİ YOK"
Ameliyatları yapan Doç. Dr. Haluk Ünalp, vücut kitle endeksi 35’in üzerinde olan hastalarını bu ameliyata yönlendirdiklerini söyledi. Doç.Dr. Ünalp, şunları söyledi:
"Hastalarımızın midesini, kapalı yöntemle tüp şeklinde alıyoruz. Aldığımız bu bölüm içerisinde açlık hissi veren bölüm de oluyor. Ameliyatla birlikte artık hastalarımız daha az açlık, kısa sürede doyma hissi ediniyor. Hastalarımız için önemli yan etkisi yok. Ameliyatın hemen ardından 3 gün hastanede yattıktan sonra da sosyal yaşamlarına dönebiliyorlar. Sadece ağır kaldıranlar için bir aylık bir yasak var o kadar."

TY(İÖ/İD)(FOTOĞRAFLI)