AİLE sağlığı Merkezlerinde (ASM) çalışan doktor, hemşire, ebe, laborant, sağlık teknisyenleri yarın 1 günlük iş bırakma eylemi yapacak ve sadece acil vakalara bakacak.
Trabzon Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Ahmet Rıza Güner ve ASM çalışanlarından oluşan yaklaşık 100 kişi, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi. Grup adına basın açıklaması yapan Dr. Ahmet Rıza Güner, devlet ve millet terbiyesi almış, haklarını hep diyalogla sürdürmek için çalışmış hekimlerin 'Artık söz sırası bizde' dediğini belirtti. Dr. Güner, şöyle konuştu:
"Sessizliğimizin güçsüzlüğümüzden kaynaklanmadığını bazılarının anlaması gerekiyor. Bizler her durumda bu vatana ve bu millete hizmet etmiş ve edecek olan sağlık çalışanlarıyız. Hekimin kalmadığı yerde hasta da bakarız, nöbet de tutarız. Ama mesele nöbet meselesi değildir. Gölcük depreminde 9 gün toprağın üzerine serili bir kartonun üzerinde hizmet veren de biziz, olağanüstü şartlarda cansiperane çalışan da biziz. Bakanlık ve yetkililerine sesleniyoruz; kimse bizim memleketimize ve insanımıza hizmet duygumuzu sınamaya kalkmasın. Kimse bizler olmadan bu hizmetin sürdürülebileceğini aklının ucuna getirmesin. Kimse bizi Yunanistan’dan hekim getirmekle korkutabileceğini düşünmesin. Yarın polis arkadaşlarımız sesini yükselttiğinde Yunanistan’dan polis mi getireceksiniz? Yarın öğretmenler sesini yükselttiğinde öğretmen mi getireceksiniz? Yarın balıkçılar sesini yükselttiğinde Bulgaristan’dan balıkçı mı getireceksiniz? Yoksa yarın vatandaş sesini yükselttiğinde yurtdışından vatandaş mı getireceksiniz? Sorunların çözümü, birilerinin yerine birilerini mi getirmektir? Eğer öyleyse vay ülkemin haline. İlaç harcamaları kendini katlarken, hastane harcamaları kendini katlarken, birinci basamak hekimlerinin ücretlerini 5 yıldır aynı yerde saydırarak bütçe açığını kapatamazsınız. Birinci basamağın halkın sağlığına yaptığı olumlu katkıyı görmezden gelemezsiniz, buna halk da müsaade etmez. Kamu Hastaneleri Birliği'ni yönetemeyen idarecilerin yaptığı planlama hatalarını bizler telafi edemeyiz. Eğer böyle düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz."
Dr. Güner, aile sağlığı merkezlerinde çalışan doktor, hemşire, ebe, teknisyen, laborantların 4 Aralık’ta iş bırakacağını belirterek, "Ertesi gün eskiden olduğu gibi çalışmaya devam edeceğiz. Bebeklerimizi aşılayacak, gebelerimizi kontrol edecek, yaşlılarımıza bakacağız. Hastalarımızı korumaya ve tedavi etmeye devam edeceğiz. Sağlık politikası üretenlere sesleniyoruz; sahanın sesini duyun! Sizler de üstünüze düşen görevleri yerine getirin. Bir sonraki uyarımız daha sert olacaktır" dedi.
Aile sağlığı merkezlerinin yarın açık tutulacağı ancak acil vakalar dışında vakalara bakılmayacağı belirtildi.