Tufan HAMARAT/İZMİR, () - İZMİR'in Konak İlçesi'ndeki Alsancak Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde basın açıklaması yapan bir grup sağlık çalışanı, acil servislerdeki çalışma koşullarının, 301 kişinin hayatını kaybettiği Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden ocağından farksız olduğunu savundu. Aile Sağlığı Merkezleri'nde görevli doktorların, acil servislerde nöbet tutmak zorunda bırakıldığını dile getiren sağlık çalışanları, uygulamanın kaldırılmasını istedi.
Alsancak Devlet Hastanesi Acil Servis önünde bugün saat 12.30'da bir araya gelen sağlık çalışanları basın açıklaması yaptı. Grup adına izmir Tabip Odası Genel Sekreteri Mete Güzelant konuştu. Türkiye'nin nüfusunun yaklaşık 76 milyon olduğunu hatırlatan Güzelant, hastanelerin acil servislerinden yılda yaklaşık 90 milyon kişinin yararlandığını, bu kişilerin yüzde 70'inin durumlarının acil olmadığını belirtti. Acil servislerdeki çalışma koşullarının, 301 kişinin hayatını kaybettiği Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden ocağından farksız olduğunu ileri süren Güzelant, şunları söyledi:
"Acil servislerdeki çalışma ortamı, kapasitesinin üstünde, güvenlik ve uzun süreli çalışma bakımından madenlerden farkı yok. Bu koşullan nedeniyle sağlık çalışanları hastalara nitelikli hizmet verememekte. Bu durum sağlık çalışanlarını mutsuz etmekte, tükenmişliğe yol açmakta ve mesleklerini zorlaştırmaktadır. Sağlık çalışanlarının iş cinayetlerinden payına düşeni aldığına tanık olmaktayız. Geçen hafta Erzurum Yakutiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde taşeron işçi olarak çalışan laboratuvar teknisyeni Recep Tepe, görevi sırasında kendisine bulaşan Kırım Kongo Kanamalı ateşi virüsüne olarak yaşamını yitirmiştir. Pratisyen doktorların aile hekimliğini seçmesi üzerine acil servislerde doktor açığı baş göstermiştir. Yaklaşık 76 milyon kişinin yaşadığı Türkiye'de acil başvuru sayısı 90 milyona ulaşmıştır. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre bu hastalardan yüzde 70'i acil olmayan vakalardan oluşmaktadır. Acil servislerdeki sorunun kaynağında 'Sağlıkta dönüşüm' politikası vardır. Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının hastane acilleri ve 112 istasyonlarında ayda en az 8 saat zorunlu nöbetle görevlendirilmesi sağlık hizmetlerinin iyi yönetilmediğinin göstergesidir. Mayıs ayında bir çok ilde başlatılan zorunlu nöbet uygulaması çalışanların tepkisini çekmiştir. Bu uygulamanın yürürlükten kaldırılmasını talep ediyoruz."
İzmir Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Barkın Akıncılar da nitelikli sağlık hizmeti için söz konusu uygulamaya son verilmesini istedi. Grup açıklamanın ardından dağıldı.

TH(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)