İlker AKTAŞ/SAMSUN, () - SAMSUN'da özel bir hastanede kemik iliği hücre üretim bozukluğu (aplastik anemi) teşhisiyle tedavi altına alınan 6 yaşındaki Mustafa Tikenoğlu, 12 yaşındaki ablası Hilal Tikenoğlu'ndan alınan kemik iliğiyle hayata tutundu. Abla Hilal Tikenoğlu, "Kardeşimin sağlıklı olmasına katkı sağladığım için çok mutluyum" dedi.
Ordu'nun Fatsa İlçesi'nde oturan 35 yaşındaki Yadigar ve 38 yaşındaki Fatih Tikenoğlu çiftinin 6 yaşındaki oğulları Mustafa, kemik iliği hücre üretim bozukluğu teşhisiyle Samsun'daki özel hastanede tedavi altına alındı. Mustafa'ya kemik iliği nakli yapılması gerektiği belirlendi ve yakınlarından örnekler alındı. Yapılan testlerde Mustafa ile ablası Hilal'in değerlerinin uyumlu olduğu tespit edildi.
Hilal'den alınan kemik iliği ile hayata tutunan Mustafa Tikenoğlu, ablasına can borçlu olduğunu söyledi. Tekstil fabrikasında çalışan baba Fatih Tikenoğlu, "Doktorumuz yapılan muayeneler sonunda bize, 'Her sonuca hazırlıklı olun' dedi. Biz o esnada yıkıldık. Ama zaman sonrasında yapılan tetkiklerin ardından aplastik anemi hastalığı tanısı konuldu. Uzun vadeli ve sabır gerektiren bir tedavi süreci olduğunu söylediler. Sonra da uyumlu ilik arama yoluna gittik. Benden, eşimden ve ablasından kan örnekleri alındı. Ablasının iliği yüzde 100 uyumlu çıktı. Daha sonra da nakil işlemi gerçekleşti. Allah kimseye böyle bir şey yaşatmasın" dedi.
Kardeşini çok sevdiğini söyleyen 6'ncı snıf öğrencisi Hilal Tikenoğlu ise "Kardeşimin sağlıklı olmasına katkı sağladığım için çok mutluyum. Kardeşimin iyileşmesi beni çok sevindirdi. Nakile girmeden önce çok korkmuştum. Ama sonra bana korkmamam gerektiğini söylediler. Nakil sonrasında gerçekten korkulacak bir şey olmadığını gördüm" diye konuştu. Tedavi süreci hakkında bilgi veren Çocuk Hematoloji ve Onkoloji bölümünde görevli Prof. Dr. Tunç Fışgın ise, "Mustafa bize geldiğinde kan değerlerinde düşüklük vardı. Yaptığmız tahliller sonrasında kendisine aplastik anemi teşhisi koyduk. O dönemde zor bir sürece girdik. Ama Mustafa ve ailesi o kadar şanslıydı ki tek kardeşi vardı o da tam uyumlu çıktı. Bu noktadan sonra kemik iliği naklini ön planda düşündük ve nakli gerçekleştirdik. Nakilden sonra şu anda gayet iyi durumdayız. Kan değerlerimiz yükseldi. Nakil zor bir tedavi ama böylesi zor hastalıklarda bu zor tedaviyle başarılı sonuçlara ulaşabiliyoruz. Nakil döneminde biz, aile ve Mustafa zor bir süreç yaşadı. Ama bunu hep birlikte atlattık" dedi.
7 aydır tedavi gören ve nakil ile hayata tututan Mustafa Tikenoğlu'nun sağlık durumunun her geçen gün daha iyiye gittiği ifade edildi.

İA(MS/SS) (FOTOĞRAFLI)