Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN'da 16 yıldır diyalize giren 33 yaşındaki Bircan Yaşar, beyin ölümü gerçekleşen bir gençten alınan böbrekle hayata tutundu. Başarılı bir operasyonla böbrek nakli gerçekleşen Yaşar, "Çok mutluyum, sağlığıma kavuşacağım" dedi. Yaşar'ın kardeşi 27 yaşındaki Selcan Yaşar'a da 6 yıl önce böbrek nakli yapıldığı belirtildi.
Samsun'un 19 Mayıs İlçesi'nde yaşayan Bircan Yaşar ve kardeşi Selcan Yaşar'a çocukken böbrek yetmezliği tanısı konuldu. İki kardeş de diyalize girdi. 6 yıl önce iki kardeşe böbrek nakli için uygun böbrek aranmaya başlandı. Ailede uygun donör bulunamadı. 6 yıl önce beyin ölümü gerçekleşen 9 yaşındaki bir kız çocuğunun böbreği Selcan Yaşar'la uygun bulundu. Selcan Yaşar Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde böbrek nakli ameliyatı oldu.
Selçuk Yaşar sağlığına kavuşurken, ablası Bircan Yaşar, diyalize girmeye devam etti. 6 yıl sonra Bircan Yaşar'a da Sivas'ta beyin ölümü gerçekleşen bir gencin böbreği uyumlu bulundu. İki gün önce yine OMÜ Tıp Fakültesi Hastenesi Üroloji Bölümü'nde yapılan ameliyatla bağışlanan böbrek Bircan Yaşar'a yaklaşık 2 saat süren bir ameliyatla nakledildi. Uygun böbrek bulunmasıyla büyük mutluyuk yaşayan Bircan Yaşar'ın sağlık durumunun iyiye doğru gittiği belirtildi.
"BUNDAN SONRA YAŞAM KALİTESİ ARTACAK"
Nakil ameliyatını gerçekleştiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu, ameliyatın başarıyla sonuçlandığını belirterek, "Hastamız uzun zamandır nakil sırasında bekliyordu. 6 yıl önce kardeşine böbrek nakli ameliyatı yapılmış kendisine uygun böbrek bulunamamış. Şimdi iyi geçen bir ameliyat neticesinde böbreğin naklini gerçekleştirdik. Bundan sonraki hayatında artık diyalize girmek zorunda kalmayacağı için hayat standardı da artacak" diye konuştu.
16 YIL DİYALİZE GİRDİ
16 yıldır diyalize girdiğini söyleyen Bircan Yaşar, "Haftada üç gün iki saat diyalize gidiyordum. Uygun böbrek bulunmasını uzun yıllardır bekliyordum. Hiç umutsuzluğa kapılmadım. Hep sağlığıma kavuşacağımı hayal ettim. Şimdi bana da uygun böbrek bulundu. Kardeşim gibi ben de sağlığıma kavuşacağım günü bekliyorum. Şimdi çok mutluyum. Doktoruma ve ekibine çok teşekkür ediyorum" dedi.
"ABLAM DA SAĞLIĞINA KAVUŞACAK"
Selcan Yaşar da kendisi gibi ablasına da nakil yapıldığı için çok sevinçli olduğunu söyleyerek, "Artık ablam için de ikinci bir hayat şansı oldu. Bundan sonra onunda hayatı değişecek. Sağlığına kavuşacak" diye konuştu.

YK(MS/AAA) (FOTOĞRAF)