GAZİANTEP Halk Sağlığı Müdürlüğü, Dünya Sağlık Örgütü'nün Suriye'de çocuk felci virüsünün tespit edildiğini bildirmesinin ardından bu ülke ile uzun sınır hattına sahip 7 kentte 0-5 yaş arası çocuklara, oral çocuk felci aşısı yaptırılacağını duyurdu.
Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün Suriye'de çocuk felci virüsünün varlığı ve buna bağlı vakalar olduğunun tespit edildiğinin bildirildiği belirtildi. Gaziantep'in Suriye ile uzun sınır hattına sahip kent olduğuna değinilen açıklamada, olası tehlikeler göz önünde bulundurularak 7 kentte 0-5 yaş arası çocuklara ev ev dolaşılarak aşı yapılacağı kaydedildi.
15 yıldır Türkiye'de çocuk felci vakasına rastlanılmadığı ancak Suriye'deki virüsün yeni bir salgına yol açmaması için çocukların aşılanması kararının verildiği kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"29 Ekim 2013 tarihinde, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada; Suriye'de vahşi çocuk felci virüsünün varlığı ve buna bağlı vakalar olduğu açıklanmıştır. Suriye ile olan uzun sınırımız ve içinde bulunulan durumdan dolayı yoğun nüfus hareketleri nedeniyle ülkemiz de importasyon riski altındadır. Bu sebeple Sağlık Bakanlığı'mızın talimatıyla; Suriye ile sınırı olan Şırnak, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Gaziantep ve Hatay illerimiz ile Suriyelilerin dağıtımının yapıldığı geçiş yolu üzerinde büyük bir merkez olan Adana ili olmak üzere, toplam 7 ilimizde 0-59 ay arası çocuklarımıza ve diğer yabancı uyruklu çocuklara ulaşılarak; 2 tur halinde oral çocuk felci aşısı uygulanması kararlaştırılmıştır. Mopping-up uygulama stratejisi, 0-59 aylık tüm çocuklara daha önceki aşılama durumlarına bakılmaksızın ev-ev, kapı-kapı dolaşılarak, en az bir ay ara ile 2 tur halinde oral polio aşısı yapılması şeklinde olacaktır. Uygulamanın birinci turu 18-24 Kasım 2013 tarihleri arasında Gaziantep ilimizde yapılacaktır."