KONYA'da kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle hastaneye yatırılan ve yapılan muayene sonrası kalbinde 2 ayrı delik bulunduğu belirlenen 6 aylık Abdüllatif Uslu bebek, 2 kez kalp ameliyatı oldu. Akciğerlerinde de ödem oluşan, kalp ve solunum yetmezliği hastaların bağlandığı ECMO cihazı ile hayata tutunan Abdüllatif bebek, uygun doku bulunup kalp ve akciğer naklinin yapılmasını bekliyor.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Abdüllatif bebeğin doktoru, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Niyazi Görmüş, şunları söyledi:
"Kalbinden çıkan ana atar damarındaki ve akciğerlere giden ana damarındaki basınçlar birbirine eşitti. 2 kez kalp ameliyatı yapmak zorunda kaldık. Ameliyat sonrası solunum cihazından ayrılamaması ve akciğerlerinin kendisini toparlayamaması üzerine hastamızı ECMO olarak adlandırdığımız cihaza bağladık. 20 gündür bu cihaz sayesinde hayatını devam ettiriyor. Akciğerlerindeki ödemin toparlanmasını bekliyoruz. Bundan sonraki aşamada kalp ve akciğer nakli gerekecek. Bölgemizde ilk defa bu kadar küçük yaştaki bir bebeğe ECMO cihazı bağlayarak uzun süre hayatta kalmasını sağladık. Yoğun bakım ünitesindeki arkadaşlarım 24 saat durumunu kontrol altında tutuyor. Uygun bir donör bulunduğu taktirde de hayatını kurtarabileceğimizi umut ediyorum."
BİR HAFTA İÇERİSİNDEKİ NAKİL DAHA UYGUN
Bir hafta içerisinde uygun donör bulunup naklin yapılmasının uygun olduğunu ifade eden Prof. Dr. Görmüş, "Şu an da bebeği cihaz sayesinde belli bir seviyede tutabiliyoruz. Daha kötü bir duruma gitmedi. Solunum cihazından ayıramıyoruz.''dedi.
24 SAAT GÖZETİM ALTINDA
Gerçekleştirdikleri kalp ameliyatının ve bebeği ECMO cihazına bağlamanın zorluğuna dikkat çeken Prof. Dr. Görmüş, "Bu hastaların akciğer basınçları yüksek. Aile de zaten bunun bilincindeydi. Bu basıncı düşürmek için gaz ile destek tedavisi uyguladık. Kalp ameliyatına ve tedaviye rağmen hastadan yeterli cevabı alamadığımız için ECMO cihazına bağladık. Yaşı çok küçük olduğu için damarların çapı da küçük. Böyle bir hastaya bu cihazı kurmak zor bir iş. Buradaki arkadaşlarımız gece gündüz hastanın takibini yapıyor. Sırayla nöbet tutup bu cihazın ve bu sistemin devamını sağlıyorlar." diye konuştu.

FOTOĞRAFLI