KONYA'da 5 aylık Mehmet Sarıibiş'in böbreğindeki 7.5 milimetre boyutundaki taş, Mevlana Üniversitesi Hastanesi’nde 'Mikro Perkütan Nefrolitotomi' yöntemiyle yapılan ameliyatla alındı. Sağlığına kavuşan minik Mehmet ameliyattan 2 gün sonra taburcu edildi.
Mehmet Sarıibiş'in 2 aylıkken Mevlana Üniversitesi Hastanesi'nde böbreklerinde taş olduğu saptandı. Bunun üzerine doktorlar tarafından takibe alınan minik Mehmet'in, sağ böbreğindeki taşın 7.5 milimetreye ulaştığı ve böbrek çıkımındaki idrar kanalını tıkadığını ve böbrekte genişlemeye sebep olduğu tespit edildi, ameliyat kararı alındı. Doktorlar, röntgen filminde görülemeyen ancak ultrasonografik incelemede saptanabilen bu taşın tedavisi için bebeğin ailesi ile görüşülerek 'Mikro Perkütan Nefrolitotomi' ameliyatı yapılmasını uygun buldu. Mevlana Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Okan İstanbulluoğlu ve Yrd. Doç. Dr. İbrahim Buldu tarafından gerçekleştirilen ameliyatla, minik Mehmet'in böbreğindeki taş alındı.
Mehmet'in ameliyattan 2 gün sonra taburcu olduğunu ifade den Yrd. Doç. Dr. İbrahim Buldu, "Kullandığımız teknik, gerek ülkemizde, gerek dünyada az sayıda merkezde uygulanıyor. Yapılan yayınlara baktığımızda Mehmet bebeğin bu yöntemle ameliyat yapılan dünyadaki en küçük hasta olduğunu öğrendik" dedi.
Ameliyatın nasıl yapıldığını anlatan Buldu, "Sırt bölgesinden bir iğne ile böbreğe girilerek böbrek içindeki taşa ulaştık ve lazer yöntemiyle kum haline getirip, aldık. Ardından kanamasız, dikişsiz olarak ameliyatı tamamladık" dedi.
Oğlunun iştahsızlığı, huzursuzluğu ve ateşlenmesinden dolayı kendilerini çok çaresiz hissettiklerini söyleyen baba Veysel Sarıibiş, "Bebeğimiz çok küçük olduğu için her türlü tedaviye çok yanaşamadık ve çok korktuk. Doktorumuz bize bebeğimizin rahatsızlığını ve tedavisini anlattı. Bizde bu yeni yöntemle ameliyat olmaya karar verdik" diye konuştu.

HD(İA/SS) (FOTOĞRAFLI)