Dahiliye Uzmanı Doktor Coşkun Zergeçit, "Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhisin önemi büyüktür. Diyabet açlık kan şekeri ölçümü, 3 aylık şeker ortalamasına bakma ve şeker yükleme testi gibi yöntemlerle erken teşhis edilebilir. Hastalık çok su içme, çok idrara çıkma, çok yemek yeme, zayıflama ve ayaklarda yanma gibi belirtiler verebilir diye konuştu.
Diyabetin iki tip'i bulunduğunu da belirten Doktor Zergeçi, "Diyabetin her yaşta başlayabildiği biliniyor. Belli başlı iki tipi bulunmaktadır. Tip 1 çocukluk yaşlarında, tip 2 ise erişkin yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Tip 1'de insülin tedavisi uygulanması zorunludur, Tip 2'de ise öncelikle hap tedavisi uygulanır, yetersiz kalırsa insülin tedavisi uygulanmaktadır.
Diyabet tedavisinin 3 yönü vardır;

Diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi. Bunlardan birinin aksaması diyabet kontrolünü bozmaktadır. Hastaların diyetlerine çok sıkı uymaları gerekmektedir. Mümkünse bir diyetisyen kontrolünde olmalarını tavsiye ediyorum. Genellikle ihmal edilen bir yön de egzersiz oluyor. En basit uygulanabilen egzersiz olarak açık havada tempolu yürüyüşü tavsiye ediyorum. Bizim yaptığımız gibi yakın doktor takibinde kalmak önemlidir. Diyabet iyi tedavi edilmezse kötü sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Kalp ve damar hastalıkları, böbrek ve göz problemleri ortaya çıkabilir. Bu yönlerden de şeker hastalarının titizlikle takip edilmesini önemlidir ifadelerini kullandı.