AKDENİZ Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde, 17 yıldır şeker hastası olan 31 yaşındaki Yücel Şen'e pankreas nakli gerçekleştirildi.
Şeker hastalığına bağlı olarak böbrek yetmezliği yaşadığını söyleyen çocuk yuvası öğretmeni Yücel Şen, “17 yıldır şeker hastalığıyla mücadele ediyorum. Artık diğer organlarımı da tahrip etmeye başladı. Dört yıl önce de böbreklerimin iflasına yol açtı" dedi. 10 ay önce kardeşi Ramazan Şen'in bağışladığı böbrekle hayata tutunduğunu aktaran Yücel Şen, "Fakat şeker hastalığının vücuduma verdiği zarar sürüyordu. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nden gelen telefon beni mutlu etti. Kadavradan pankreas nakli oldum. Bağış yapan aileye sonsuz teşekkür ediyorum. Dualarım onlarla olacaktır. Benim için hayatımın sürprizini yapan aileyi ömrüm boyunca dualarla anacağım" diye konuştu.
TEK PANKREAS NAKİL MERKEZİ
Organ Nakli Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, merkezlerinin Türkiye'deki tek pankreas nakil merkezi olduğunu belirterek, 2013 yılında dördüncü pankreas naklinin de kendileri tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nin aynı zamanda Türkiye'nin tek pankreas nakli merkezi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Dinçkan, “2013'te bugün itibarıyla 4'üncü pankreas naklini gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Kadavradan pankreas nakli gerçekleştirilen hastamızın sağlık durumu çok iyi, beklenmeyen bir gelişme olmadığı takdirde hafta sonu taburcu olacak" diye konuştu.
KİME PANKREAS NAKLİ YAPILIR?
Diyabetik hastalara, yani şeker hastalarına pankreas nakli yapıldığını aktaran Doç. Dr. Dinçkan, “Ancak her şeker hastasına nakil yapılmaz. Tip 1 diyabet, ya da 10 yıldan uzun süredir insülin kullanan Tip 2 diyabetli hastalarda şeker hastalığına bağlı diğer organlarda hasar oluştuğunda, yani böbrek yetmezliği, görme bozukluğu, ellerde ayaklarda sinir hasarı oluştuğunda yapılabilir. Bunun dışında insülinle her şey yolunda giden şeker hastalarına sadece insülinden kurtulmak için pankreas nakli yapılmaz" dedi.
ZOR BİR NAKİL
Pankreas naklinin zor bir nakil olduğunu söyleyen, bu nedenle her merkezin pankreas nakli yapmaya yanaşmadığını söyleyen Doç. Dr. Dinçkan, “Cerrahi işlemler olarak ve ameliyat sonrası bakım açısından birçok zorlukla mücadele etmek gerekmektedir. Ameliyat ve ameliyat sonrası dönemde istenmeyen durum oranları yüksek olduğundan hasta tekrarlayan cerrahi müdahalelere maruz kalabilir. Bazen nakil yapılan pankreasın çıkarılması söz konusu olabilir" diye konuştu.