Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, () - VAN'ın Gürpınar İlçesi'nde akraba evliliği nedeniyle katarakt belirlenen 14 günlük Muhammet Ali Urut, Adana'da özel bir merkezde ameliyat edildi.
Amca çocukları olan Nasrullah ve Sıdıka Urut çiftinin ilk oğulları 6 yaşındaki Kadir Urut, 2008'de akraba evliliğine bağlı olarak kataraktlı olarak doğunca, Adana'da Sevgi Göz Merkezi'nde görevli Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Mürşitoğlu tarafından ameliyat edildi. Küçük Kadir'e ameliyatın ardından tedavi başlatılırken, çiftin 14 gün önce doğan bebekleri Muhammet Ali Urut'un da gözlerinde katarakt olduğu belirlendi. Bunun üzerine küçük Muhammet'in gözlerindeki katarakt da yapılan operasyonla alındı. Dr. Metin Mürşitoğlu, çiftin bebeklerinin kataraktlı olarak doğmasına akraba evliliğinin neden olduğunu söyledi. Dr. Mürşitoğlu, "Muhammet bebeğin tedavisinin tamamlanması için 2- 3 yaşına kadar gözlük veya lens takması gerekecek. Büyüyünce yapılacak ikinci ameliyatla da tedavisi tamamlanıp, gözlerinde sorun kalmayacak. Ancak akraba evliliklerinde çiftin çocukları her türlü sıkıntıyı çekiyor" dedi.
KATARAKTIN YENİ DOĞANLARDA ERKEN FARK EDİLMESİ ÖNEMLİ
Doğuştan gelen kataraktın görüldüğü andan itibaren ameliyat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Metin Mürşitoğlu, şöyle devam etti:
"Bu yeni doğanlarda 20 binde bir görülen bir durumdur. Ayrıca bu kadar erken fark edilmesi çok önemlidir. Yeni doğanlarda katarakt, göz bebeklerindeki beyaz noktadan, bebeklerin objelere karşı ilgisizliğinden fark edilebilir. Hatta çekilen fotoğraflarda, gözün üzerinde çıkan kırmızı refle sağlık demektir. Bu yoksa bile aileler yeni doğanlarda katarakttan şüphelenebilir. Doğuştan gelen katarakt, görüldüğü andan itibaren mutlaka ameliyatla alınmalıdır."

MK(OA/BT) (FOTOĞRAFLI)