ADANA'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yeşim Taşova, periyodik bakımı yapılmayan klimaların zatürree, viral enfeksiyonlar ve üst solunum yolu rahatsızlıklarına yol açabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Yeşim Taşova, havaların ısınması ile birlikte kullanımı artan klimalarla ilgili uyarılarda bulunan klima bakımının hijyen açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Prof.Dr. Taşova, şöyle dedi:
"Klimaların periyodik bakımları, filtre bakımları mutlaka yapılmalı. Çünkü o filtreler iyi temizlenmezse mikroorganizma tutucu olarak da görev alabiliyor. Mikroorganizma tuttuğu zaman ve bunu dışarıya saldığı zaman bu başta viral enfeksiyonlar, üst solunum yolu enfeksiyonu, zatürree gibi bir takım ağır seyreden enfeksiyonların yayılmasına veya bu tür enfeksiyonlara yol açabiliyor."
'LEJYONER HASTALIĞINI' HATIRLATTI
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yusuf Erşahin'in kısa süne önce klima kaynaklı 'lejyoner hastalığı' olarak bilinen bakteri nedeniyle yaşamını yitirdiği yönünde haberlerin çıktığını anlatan Prof.Dr. Yeşim Taşova şöyle konuştu:
"Lejyoner hastalığı bir bakteri enfeksiyonudur, viral değildir. Özellikle klimaların bakımının yapılmadığı zaman ve klimanın içerisinde su biriken haznede yuvalanan bir bakteridir. Bu dışarıya klimanın verdiği havanın içinde bulunuyor ve havada asılı kalarak son derece önemli zatürreeye neden oluyor. Bu hastalık korkulan bir hastalık. Klimadan olabiliyor, özellikle havalandırmanın iyi olmadığı yerlerde olabiliyor. Uçak havalandırması sorumlu tutulabiliyor. Diğer solunum yolu enfeksiyonları da bu tür havalandırma sistemleriyle geçebilir. Klimalarda filtre bakımının yanı sıra özellikle suyla çalışan bir sistem olduğu için diğer eklerinin de bakımı yapılması gerekir. Bir bardağı düşünün, çok su kaldığı zaman leke olur, sümüksü yapılar olur. Bu sümüksü yapılar, mantarlar ve başka şeylerdir. Bunlar içerisinde her türlü bakteri barınabilir. Havalandırmada bu bakteriler, virüsler salınabilir. İnsanlar da bunları alabilir. Bu nedenle hijyen için klima bakımı çok önemlidir."

FOTOĞRAFLI