ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Uğur Erken, Türkiye'de bu yıl bin 404 beyin ölümü gerçekleştiğini, ancak sadece 321 kişinin organlarının bağışlandığını açıkladı.
Prof. Dr. Uğur Erken, Sağlık Bakanlığı Türkiye Organ ve Doku Bilgi Sistemi kayıtlarına göre Türkiye'de 2 bin 42 kişinin karaciğer, 391 kişinin kalp, 37 kişinin akciğer, 3 kişinin kalp kapağı, 235 kişinin pankreas, 20 bin 820 kişinin böbrek ve 4 bin 842 kişinin de kornea olmak üzere toplam 28 bin 370 hastanın organ bağışı beklediğini anlattı. Organ nakillerinde en büyük problemin bağışın azlığı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erken, "Sorun halkın bilinçlenmesi, bu konuda duyarlı olması, bir gün organın kendisine de gerekebileceğini bilmesidir. O yüzden de organ ihtiyacı bağış yapmasıyla giderilebilir" dedi.
'BİR GÜN BİZİM DE İHTİYACIMIZ OLABİLİR'
Organ Bağışı Haftası dolayısıyla açıklama yapan Prof. Dr. Erken, Türkiye'de organ bağışının hala çok yetersiz olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Aslında hepimiz potansiyel hastalarız. Bir gün bizde de organ yetmezliği çıkabilir, organa ihtiyacımız olabilir. Çünkü bir insanın ölümü, hayati bir organın iflas etmesiyle gerçekleşecek. Bu durumda hepimizin organa ihtiyacı olacak. Eğer nakil olamayacak kadar çok yaşlı değilsek bize de organ nakli yapılacaktır. Eğer donör varsa canlı insanlardan karaciğer, böbrek nakli yapabilirsiniz. Ama kalbe, akciğere ihtiyacınız varsa ne olacak? Bu ancak beyin ölümü gerçekleşen kişilerden sağlanacak. Bu da bağış sayesinde olacak. İnsanlar organa ihtiyaçları olduğunda ve bunu temin edemediği zaman sıkıntısını çeker. Bilinçli insanlar, 'Benim elimdekini ben bağışlayayım ki yarın hastama gerekirse de başkasından bulabileyim' diye düşünüp, hareket eder. Bu yüzden daha çok bu bilinçte insanlara ihtiyaç var. Lütfen duyarlı olunsun."