ADANA'da 6 ay önce lösemi tanısı konulan ve yüksek risk nedeniyle acil ilik nakli yapılması gereken 4 yaşındaki Yağız Yıldız'a İstanbul'daki bir kişiden uygun kordon kanı bulundu.
Adana'da 15 Haziran 2013'te yüksek ateş şikayetiyle 36 yaşındaki babası Sait Yıldız tarafından hastaneye götürülen Yağız Yıldız'ın kan değerleri de düşük çıktı. Yapılan testlerin sonucunda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Pediatrik Onkoloji Bilim Dalı'nda lösemi teşhisi konuldu ve yüksek risk grubunda bulunduğu için acil ilik nakli yapılması kararlaştırıldı. Bu sırada küçük çocuk bu süreçte ilaçlarını içmeyip yemek yemedi.
Oğlunun polisleri ve polislerin hikayelerinin anlatıldığı Arka Sokaklar dizisini çok sevdiğini belirten babası Sait Yıldız, Adana Emniyet Müdürlüğü'nden yardım istedi. Bunun üzerine eve gelen polis memurlarının yardımıyla Yağız Yıldız yemek yiyip ilaçlarını kullanmaya başladı. İlik nakli yapılması gereken küçük çocuğun tedavi süreci devam ederken, Arka Sokaklar dizisinde rol alan oyuncular da Yağız'ı ziyaret edip hediyeler verdi.
VALİ MÜJDEYİ VERDİ
Özel bir hastanede tedavisi süren küçük çocuk için başlatılan tedavi süreciyle ilgili Adana Valisi Hüseyin Avni Coş açıklama yaptı. Adana Valiliği'nde çocuğun babası Sait Yıldız, tedavisini yapan Prof. Dr. Bülent Antmen, İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ve İl Sağlık Müdürü Ahmet Özer ile toplantı düzenleyen Vali Coş, şunları kaydetti:
"Minik yavrumuzun şifaya kavuşması için neler yapılabileceği masaya yatırılmış ve her türlü çalışma yapıldı. Yağız Yıldız ile ilgili yürütülen tıbbi tedavilerde güzel sonuçlar ortaya çıkmış. Kök hücre nakli planlanmıştı. Hastaya ihtiyaç duyulan akraba dışı donör taraması programı vasıtasıyla gerekli çalışmalar başlatılmış ve yapılan ilk tarama sonuçlarına göre hastayla uyumlu olabilecek kordon kanı olduğu belirlenmiş, sonuçların hastaya uygunluğu yönünde ilk veriler olumlu olarak sonuçlanmış, yaklaşık 1 ay içerisinde bu tedavisi yönünde çalışmalar devam etmektedir. Hastalığın da iyileşme sürecinde olduğu memnuniyetle öğrenilmiştir. Bulunan kordon kanından kök hücre nakli planlanması çalışmaları da sürdürülmektedir. Acil doku tipi belirlenmesi için kana şu aşamada ihtiyaç bulunmamaktadır. Tedaviyi Sağlık Bakanlığı üstlendi. Herhangi bir eksiliğe izin vermeden çalışmalar sürüyor."
BAŞKA HASTALARA DA DİKKAT ÇEKTİ
Yağız Yıldız'ın tedavisini üstlenen Prof. Dr. Bülent Antmen de, şöyle konuştu:
"Tespit edilen kordon kanında ilk testleri olumlu görünüyor ama bizim için yeterli değil. İkinci test aşamasında da olumlu çıktığı takdirde başka bir kök hücre kaynağına ihtiyaç olmadan bu yeterli olacak. Sevindirici bir haberi daha ileteyim. Bir de yurtdışından bir vericinin ilk test sonuçları olumlu. Şimdi ikinci test aşamasına geçilerek hazırlığı yapılıyor. Onda da olumlu sonuçlar gelirse elimizde 2 tane kök hücre kaynağı hazır olacak. Ama öncelik yurt içindeki kordon kanının tam istediğimiz gibi olması. Allah'tan onun tam uyumlu olmasını umut ediyoruz. Öyle olduğu takdirde başka bir şeye ihtiyaç duymadan Türkiye'de bu işlemi gerçekleştireceğiz. Yani nakil ihtiyacı karşımıza en erken 1 ay sonra çıkacak. Bu süre içinde konuşulan bu kaynakların taraması tamamlanmış olacak. Yağız çok şanslı bir hastamız oldu. Yağız gibi olmayan, hiç vericisi olmayan, şu anda bekleyen çok hastamız var. Yağız vasıtasıyla gündeme gelen bu sorunu çözümü için tüm ülkenin harekete geçmesi çok önemli. Onlara da bir şans doğdu."
Uygun kordon kanı bulunması haberini daha yeni öğrendiğini belirten baba Sait Yıldız, "Bu müjdeli haberi şimdi alıyorum. Allah razı olsun. Yağız'ım zaten polislerimizin eve gelmesi sayesinde ayakta duruyor. Şu anda sevinçten ağlıyorum. İnşallah sizin sayenizde ayağa kalkacak" diye konuştu.
Minik Yağız'a uygun kordon kanının kimden alınacağı açıklanmazken yaklaşık 1 ay içerisinde nakil işleminin yapılacağı bildirildi.