Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - SAĞLIK Bakanlığı'nın kornea ithalatına onay vermesinin ardından Adana'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde 'Göz Bankası' birimi kuruldu.
Kornea bozukluklarının çok sık görülen bir hastalık olduğunu belirten Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova, buna karşın kornea bağışının yetersiz olduğunu kaydetti. Türkiye'de yaklaşık 5 bin kişi kornea nakli beklerken, nakil sayısının 2 bini geçmediğini vurgulayan Prof. Dr. Yeşim Taşova, "Kornea bağışı yetersiz olduğu için kornea bulmakta zorlanıyorduk. Sağlık Bakanlığı'ndan gerekli koşulları yerine getirerek Göz Bankası ruhsatı aldık. Bu birim bölgemiz açısından büyük önem taşıyor" diye konuştu.
'KORNEA BEKLEYENLERE IŞIK OLACAK'
Sadece Balcalı Hastanesi'nde 25 kişinin kornea nakli beklediğini aktaran Prof. Dr. Taşova, şunları söyledi:
"Nakil için listemizde ve bölgemizde bekleyen çok sayıda kişiye ışık olacak burası. Önceleri hastalarımızı farklı şehirlere göndermek zorunda kalıyorduk. Bu da birçok hastamız için bu şansın olmaması anlamına geliyordu. Şimdi artık böyle bir merkezimiz var. Artık aldığımız dokuları daha iyi değerlendirme, başka yere gönderme şansımız olacak ama en önemlisi kendi bölgemiz için önemli kolaylık sağlanmış olacak. Önceleri Ankara ve İstanbul gibi illere sevk edilen hastalarımız kliniğimizde tedavi olabilecek. İthal kornealar geldikten sonra nakil ve ameliyatlar kolaylıkla yapılacak. Bankamız yeni kurulan laboratuvarı, gelişmiş tanı ve tedavi olanakları ile modern tıbbın tüm yeniliklerini kullanma imkanına sahip. Kornea nakli operasyonlarının başlaması göz kliniğinde çalışan araştırma görevlisi hekimlerin eğitimlerine de büyük katkı sağlayacak, yenilikçi bilimsel araştırmaların önünü açacak."

FOTOĞRAFLI